Priveden novinar zbog plana "Malj"

Turski novinar Mehmet Baransu priveden je u okviru istrage u vezi sa planiranjem državnog udara 2003. godine, poznatijeg kao plan "Malj".

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.03.2015.

19:50

Default images
Foto: Freeimages.com

Kako prenosi agencija Anadolija, za Baransua se sumnja da je pomagao optuženima u slučaju "Malj".

Pripadnici Biroa za borbu protiv terorizma istanbulske policije ušli su u Baransuov stan, gde su, kako se saznaje, tražili dokumenta u vezi sa tim slučajem.

Nakon 12 sati pretrage, u domu Baransua pronađeni su i zaplenjeni određeni materijali vezani za ovaj slučaj, a novinar je priveden.

Baransu je novinar turskog dnevnika "Taraf".

U septembru 2012. godine, sud u Silivriju, nedaleko od Istanbula, izrekao je kazne od 13 do 20 godina zatvora za 326 pripadnika vojske koji su proglašeni krivim za planiranje državnog udara.

Njihova odbrana tvrdi da je plan "Malj" bio samo "teoretska vojna vežba", a vojska je u Turskoj od 1960. godine srušila četiri vlade.

Turski Vrhovni apelacioni sud je nakon toga u oktobru 2013. godine uz neke izmene potvrdio kazne ukupno 237 optuženih za planiranje vojnog udara.

Vrhovni sud Turske je nakon toga u junu 2014. presudio da su prava 230 oficira koji su ranije osuđeni na zatvorske kazne za pokušaj državnog udara bila prekršena, čime je otvorena mogućnost ponovnog procesuiranja pred turskim pravosudem.

Većina oficira puštena je na slobodu iz Kazneno popravnog zavoda u Silivriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

19 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: