"Sporazum iz Minska - način za mir"

Francuski predsednik Fransoa Oland ponovio je zahtev za hitan prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja sa istoka Ukrajine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

19:41

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

"Sporazum iz Minska je jedini način da se ponovo uspostavi mir. Stav je Francuske da sporazum iz Minska mora biti u potpunosti realizovan, s trenutnim dejstvom i da nijedan propust ne treba da bude tolerisan. Prekid vatre i povlačenje teškog naoružanja treba da budu poštovani", rekao je Oland posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Parizu.

Stoltenberg je rekao da izgleda da se primirje održava, iako je i dalje krhko.

On je ponovio pozive da se omogući potpun pristup posmatračima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Ukrajini, prenela je agencija Rojters.

"Važno je da sve strane poštuju svoje obaveze i da proruske snage uz podršku Rusije ne koriste ovu pauzu u borbama za pripremu nove ofanzive", rekao je Stoltenberg, dodaje agencija AFP.

Oland je ponovio svoje protivljenje širenju NATO koje uključuje nove zemlje, ali je iskoristio priliku da pozove druge zemlje da ispune svoje obaveze vezano za odbranu.

"Nadamo se da mnoge zemlje uzeti u obzir ne samo ono što mi radimo, već ono što one moraju da urade kao odgovor na različite pretnje", rekao je Oland, navodi AFP.

Osim toga, Oland će večeras sa nemačkom kancelarkom, kao i predsednicima Rusije i Ukrajine telefonom razgovarati o situaciji u Ukrajini, naveo je jedan izvor iz Kremlja.

Kako se navodi, lideri četiri zemlje razgovaraće o sprovođenju mera dogovorenih 12. februara u Minsku, uključujući prekid vatre u Ukrajini i povlačenje teškog naoružanja iz zone sukoba, kao i o situaciji sa plaćanjem ruskog gasa isporučenog Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: