Asanž: Možda sam osuđen na smrt

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž izrazio je bojazan da ga američka vlada nikad neće ostaviti na miru i da mu možda preti smrt.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 02.03.2015.

19:26

Default images
Foto: Beta/AP

"Telefoni i hard-diskovi širom sveta sada se nadziru. Svet je zbog toga veoma ranjivo mesto i predstavlja pretnju za svakoga", rekao je Asanž u intervjuu za švajcarsku televiziju RTS.

Niko u Evropi nije zaštićen od američkog programa nadziranja, upozorio je on i dodao da će nastaviti da radi na tome da ljudi širom sveta mogu da imaju pristup poverljivim informacijama, jer su one od suštinskog značaja za razumevanje današnjeg sveta.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. godine, da bi izbegao izručenje Švedskoj, koja ga optužuje za seksualni napad.

Osnivač Vikiliksa poriče te optužbe i strahuje da je to izgovor da bi ga poslali u SAD radi suđenja zbog toga što je objavio tajne diplomatske prepiske i obaveštajna dokumenta.

Kako sam kaže, više ne veruje u pozitivan ishod svog slučaja i strahuje da ga SAD neće pustiti na miru zbog onoga što je učinio.

"Moguće je da sam osuđen na smrt", zaključio je Asanž.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: