Luke: Islam ne pripada Nemačkoj

Šef populističke i evroskeptički raspoložene ''Alternative za Nemačku'' Bernd Luke izjavio je da islam ne pripada Nemačkoj.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

11:44

Default images
Foto: Wikipedia

Time je još jednom pokrenuta temu o kojoj čak i vodeći političari iste partije imaju različito mišljenje.

Od kako je bivši predsednik Nemačke Kristijan Vulf pre nekoliko godina rekao da ''islam pripada Nemačkoj'', u zemlji se vode žestoke diskusije da li ta religija pripada ili ne pripada Nemačkoj.

''Islam je stran najvećem broju ili, rekao biih, skoro svim Nemcima'', rekao je Luke na jednom pokrajinskom partijskom kongresu ovog vikenda na kome su članovi te stranke sa područja Severne Rajne - Vestfalije, zahtevali generalu zabranu minareta u Nemačkoj.

Luke, evropski poslanik ''AfD'', čijoj partiji na saveznim izborima 2013. godine ''za dlaku'' nije uspelo da uđe u Bundestag, a koja sada ređa uspehe na pokrajinskim izborima, smatra da je pružanje pomoći Grčkoj pogrešno.

''To je udarac za demokratiju u našoj zemlji'', ocenio je Luke povodom prošlonedeljne odluku Bundestaga o produžetku paketa finansijske pomoći Atini za još četiri meseca i upozorio da nemački parlamentarci nisu nezavisni.

Parlament ne kontroliše vladu, već vlada parlament, ocenio je Luke i pozvao na više "direktne demokratije" na saveznom i pokrajinskom nivou.

Sama kancelarka Angela Merkel je nedavno, takođe, ponovila da "islam u međuvremenu pripada Nemačkoj", dok je predsednik Bundestaga Norbert Lamert iz njene Hrišćansko-demokratske unije (CDU) u svojim izjavama bio bliže Lukeu.

''Islam u međuvremenu pripada onim religijama koje su u Nemačkoj rasprostranjene'', rekao je Norbert i ukazao da bi islam, poput hrišćanstva i judeizma, trebalo da nađe sličan odnos između politike i vere, države i religije.

Lamert je u jednoj izjavi za ''Velt'' odbio, međutim, zabranu burke, koju zahteva ''AfD'', i dodao da on u nošenju burke ne vidi ''urgentni problem''.

Nemačka se ove zime suočavala sa demonstracijama Pegide, Saveza patriotskih Evropljana protiv islamizacije zapada, koji je po nekima nastao kao izraz straha od islamizacije i islamskog terorizma, dok drugi tvrde da je reč o desničarskim okupljanjima i idejama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: