Keri i Lavrov - ko je koga slagao?

Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov završili su sastanak u Ženevi posvećen situaciji u Ukrajini.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

09:48

Default images
foto: Beta/AP

Oni su se sastali manje od nedelju dana nakon što je Keri optužio Moskvu da "ga u lice laže" kada je u pitanju sukob u toj zemlji.

Sastanak je trajao oko 80 minuta u jednom hotelu u Ženevi, saopštio je Stejt department, ne navodeći detalje razgovora, prenosi AP.

Keri je na Tviteru napisao da su razgovarali o Ukrajini, Siriji i pregovorima o iranskom nuklearnom programu.

Njih dvojica su se rukovala pred kamerama, ali atmosfera je bila napeta i nisu davali nikakve izjave, navodi AFP.

Dok je na ukrajinskim frontovima relativno mirno, Lavrovu predstoje teški razgovori sa Kerijem koji je prošle nedelje izjavio da ruski zvaničnici vode "propagandnu" kampanju i lažu "ga u lice" kada se radi o slanju vojnika i oružja proruskim snagama u istočnoj Ukrajini.

Očekuje se da će Keri, takođe, izvršiti pritisak na Lavrova da se pobrine da Moskva sprovede verodostojnu istragu o ubistvo ruskog opozicionog lidera Borisa Njemcova.

Kijev i Moskva će danas početi i razgovore o rešavanju spora oko gasa koji bi se mogao negativno odraziti na isporuku tog energenta Evropi, nakon što je Rusija počela da snabdeva delove istočne Ukrajine koji su pod kontrolom proruskih snaga.

Ove razgovore će voditi ministri energetike Ukrajine i Rusije, kao i potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič.

Ruska državna energetska kompanija "Gasprom" prošle nedelje je zapretila da će smanjiti isporuke gasa Ukrajini zbog spora oko namere Moskve da gas isporučuje direktno u oblasti pod kontrolom proruskih snaga, a onda traži od Kijeva da plati.

Lideri proruskih snaga u istočnoj Ukrajini tvrde da je Kijev iznenada prestao da ih snabdeva gasom i tražili su gas od Rusije, navodi AFP.

Ukrajinska energetska kompanija "Naftogas" prošlog meseca je prestala da isporučuje gas u oblasti pod kontrolom proruskih snaga, uz obrazloženje da isporuka nije moguća zbog oštećeng gasovoda, ali je posle nekoliko sati objavila da je nastavila isporuku.

Ruski predsednik Vladimir Putin je optužio Ukrajinu da sprovodi "genocid" ostavljanjem bez energije četiri miliona ljudi koji žive na teritorijama gde vlada humanitarna kriza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: