RUS neće izaći iz diktature Putina

Ubistvo kritičara Kremlja Borisa Nemcova ugasilo je svaku nadu u mirnu političku tranziciju u Rusiji i smenu vlade predsednika Vladimira Putina.

Izvor: B92, index.hr

Ponedeljak, 02.03.2015.

09:09

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

To smatra Gari Kasparov, predstavnik opozicije i bivši svetski prvak u šahu koji živi u samonametnutom egzilu u Sjedinjenim Državama.

Kasparov je rekao da se ruska politička opozicija suočava s mračnom budućnošću nakon ubistva Nemcova.

"Boris se nadao, uzaludno kao što nam je sada jasno, da će videti neku vrstu mirne tranzicije u normalnu, demokratsku državu", rekao je Kasparov u razgovoru za Rojters, opisujući Nemcova kao jednog od vodećih ruskih zagovornika nenasilnog političkog dijaloga, javlja Hina, a prenosi Index.hr.

"Sada ne vidim nikakvih izgleda da Rusija izađe iz Putinove brutalne diktature i pretvori se u nešto što bi barem ličilo na nešto što smo imali pre deset godina", dodao je Kasparov.

Nemcov je bio jedan od najuglednijih vođa ruske opozicije, a ruske vlasti su sugerisale da sama opozicija stoji iza njegovog ubistva kako bi stvorila mučenika i lakše se ujedinila.

Kasparov se međutim pridružio drugim pristalicama Nemcova koji veruju da iza ubistva stoje ruske vlasti koje su želele da pošalju poruku antiputinovskim aktivistima.

"To je signal svima koji su uključeni u opozicione aktivnosti", rekao je bivši šahovski svetski prvak.

"Nećemo gubiti vreme sa sudskim progonima pretvarajući se da poštujemo vladavinu zakona. Jednostavno ćemo vas eliminisati", dodao je Kasparov.

On je rekao da nema telohranitelje u SAD i da se ne oseća kao da mu je život ugrožen sve dok se nalazi izvan Rusije. Dodao je da ne namerava da se vrati u Moskvu, čak ni zbog sahrane Nemcova.

"Ne kupujem karte u jednom smeru", rekao je Kasparov.

Upitan ima li neku strategiju za svoj politički angažman u budućnosti, Kasparov je bio iskren: "Nemam nikakvu strategiju. To nije partija šaha. U šahu postoje pravila."

Dodao je da mu se čini da politički aktivisti u Rusiji nemaju puno prostora za razvijanje političke strategije. "Kakvu političku strategiju možete imati ako možete biti ubijeni?", upitao se Kasparov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: