"Deklaracija HNS neprihvatljiva"

Potpredsednik Partije demokratskog progresa Milan Đukić izjavio je da su za tu stranku neprihvatljivi stavovi iz deklaracije Hrvatskog narodnog sabora.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 02.03.2015.

18:37

Default images

"To je najmanje potrebno u ovom vremenu", rekao je Đukić ističući da se PDP čvrsto zalaže za očuvanje Dejtonskog sporazuma i ustavne pozicije RS.

Prema njegovim rečima PDP osuđuje prisustvo zasedanju HNS-a u Mostaru Nade Tašanović, predsedavajuće Veća naroda RS i potpredsednice Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

"Pozivamo predsednika RS i SNSD Milorada Dodika, kao i tu stranku, da se izjasne šta je Nada Tešanović radila na skupu HNS-a i da li oni podržavaju odluke koje su usvojene na tom skupu", rekao je Đukić.

Kako je objavio Hrvatski medijski servis, Tešanovićeva je glasala za usvajanje deklaracije HNS-a.

HNS okuplja hrvatske predstavnike u svim političkim strankama u BiH.

Potpredsednik PDP je ocenio da "nije prvi put da na sličnim događajima učestvuju predstavnici SNSD", podsećajući na Prudski dogovor, koji je takođe bio na tragu prekompozicije BiH.

"Nikada nismo jasno čuli ni od Dodika ni SNSD-a da su odustali od Prudskog sporazuma, u kojem se govorilo o četiri teritorijalne jedinice i time prekrajanju granica", naglasio je Đukić.

Komentarišući otvoreno pismo koje je predsednik Svetskog bošnjačkog kongresa i bivši poglavar Islamske zajednice u BiH Mustafa Cerić uputio predsedavajućem Predsedništva BiH Mladenu Ivaniću, povodom Ivanićevog osporavanja proslave 1. marta kao Dana nezavisnosti BiH, Đukić je rekao da je to još jedan dokaz da Ivanić "vodi pametnu politiku, na temeljima očuvanja ustavnih prava RS, BiH i Dejtonskog sporazuma".

Prema njegovim rečima, neprihvatljivo je da Srbi i RS slave 1. mart, koji je za srpski narod simbol stradanja, a ne nečeg dobrog u BiH".

Potpredsednik PDP je naveo da u ovoj stranci očekuju da će novi Savet ministara BiH biti formiran do 11. marta, bez obzira na probleme u razgovorima o formiranju Vlade Federacije BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: