"Neozbiljne reakcije iz BiH"

Predsednik HDZ Tomislav Karamarko odbacio je optužbe nekih stranaka iz BiH rekavši da se radi o "neozbiljnim reakcijama" na zahtev za ravnopravnošću Hrvata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.03.2015.

18:11

Default images
Foto: Beta, HINA (arhiva)

Karamarka su neke političke stranke u BIH optužile za, kako se navodi, ratnohuskačke izjave, nasrtaj na suverenitet BiH i podršku nastojanjima da se ta zemlja do kraja podeli po nacionalnoj osnovi.

Karamarko smatra zabrinjavajućim što se "huškanjem na rat" ocenjuje svako spominjanje toga da Hrvati u BiH moraju biti ravnopravni i implementirati svoju konstitutivnost.

"Ozbiljni političari to sebi ne smeju dopustiti", rekao je Karamarko novinarima nakon konferencije "Hrvatska i EU - razvojna politika 2015. do 2020".

BiH je domovina i hrvatskog naroda i Hrvatskoj je stalo do te zemlje, njene celovitosti i prosperiteta i da jednog dana uđe u EU, istakao je on.

Predsednik HDZ naveo je da će se o rešavanju problema u BiH dogovoriti tamošnji narodi, ali je preduslov za sve to ravnopravnost Hrvata.

"To je notorna stvar i problem koji je trebalo da bude davno rešen. Apsurdno je da danas uopšte pričamo o tome", naglasio je lider HDZ.

Karamarko smatra da bi danas i BiH političari, kao i hrvatski, trebalo da pričaju o kvalitetu života i o pola miliona nezaposlenih u BiH, umesto što osporavaju pravo Hrvatima na ravnopravnost.

"Hrvati u BiH danas nemaju prava koje imaju mnoge nacionalne manjine u Hrvatskoj i širom Evrope. Artikulacija tog rečnika optužbi je kao od 1945. do 1948. - poziva se na ZAVNOBIH. O čemu ti ljudi govore", zapitao se predsednik HDZ i poručio da takve izjave štete hrvatskom, bošnjačkom i srpskom narodu.

Optužbe da je ratni huškač nazvao je apsurdnim, dodavši da bi to, "da nije žalosno i brzopleto, bilo smešno".

Hrvatsko narodno veće BiH u subotu je u Mostaru usvojilo deklaraciju kojom zagovara federalizaciju BiH, a Karamarko je HNV-u uputio pismo podrške, zbog čega su optužbe na njegov račun iznele Demokratski front, članica vladajuće koalicije, kao i opoziciona Socijaldemokratska partija BiH, piše agencija Hina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: