Vulin: Pritisak jedne osobe iz EU

Ministar Aleksandar Vulin rekao je da izjava potpredsednice EP Urlike Lunaček da će priznavanje KiM biti uslov za ulazak Srbije u EU, nije stav institucije.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 02.03.2015.

12:09

Default images

Vulin je novinarima u Skupštini Beograda rekao da je takva izjava vid pritiska, ali da je to stav jedne osobe.

"Što se nas tiče, priznanje Kosova ne dolazi u obzir. O tome smo govorili i na početku vlade i tu se nije ništa promenilo i ništa se neće promeniti. Da smo hteli, i da je samo to, mi smo do sada mogli da priznamo nezavisnost Kosova, ali naravno da to nismo hteli da uradimo", istakao je Vulin.

Vulin je rekao da put Srbije ka EU ne vodi preko Kosova i Metohije, već preko 35 poglavlja, od kojih je jedno koje se odnosi na Kosovo i Metohiju.

"Da li bi to značilo da priznanjem Kosova i Metohije ne moramo da rešimo budžetski deficit, jel bi to značilo da priznamo Kosovo i Metohiju i ne moramo da rešimo probleme u pravosuđu ili u borbi sa kriminalom, jel bi to značilo da nije važno kakva nam je ekonomija, nego je samo važno da li priznajemo Kosovo i Metohiju? Takvu filozofiju apsolutno odbijamo, Kosovo i Metohiju nećemo priznati i tačka", poručio je Vulin.

Urlike Lunaček izjavila je juče da će u njenom narednom izveštaju o Kosovu pisati da je postignut izvestan napredak kada je reč o severu Kosova, ali i dodala da će normalizacija odnosa i priznanje Kosova biti uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

"Za tako nešto ne postoji nikakav dokument, ali je to politički konsenzus - normalizovani odnosi sa Kosovom i na kraju i priznavanje Kosova biće uslov za ulazak Srbije u EU", rekla je Lunaček u intervjuu Kuriru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: