Irak: Ofanziva protiv ID

Iračka vojska i šiitska milicija pokrenuli su dugo očekivanu ofanzivu protiv Islamske države u provinciji Salahudin objavio je premijer Hajder al-Abadi.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.03.2015.

22:14

Default images
Foto: Beta/AP

Islamska država pod kontrolom drži više uporišta u većinski sunitskoj provinciji Salahudin, uključujući i Tikrit, rodno mesto pogubljenog bivšeg predsednika Sadama Huseina.

Oni drže i druge gradove na reci Tigar, severno od Samare, grad pod kontrolom vladinih snaga, koji je Abadi danas posetio.

"Premijer i šef oružanih snaga su objavili početak kampanje za oslobođenje Salahudina", navodi se u saopštenju kancelarije Abadija posle njegovog sastanka sa vojnim zvaničnicima u provinciji, gde se okupilo na hiljade vojnika i pripadnika milicije spremnih za borbu.

Abadi je, kako je objavila iračka televizija, istakao da će islamski ekstremisti biti istisnuti iz Salahudina, a njihovim pristalicama je poručio da im pruža poslednju šansu da se predaju.

"Pozivam sve one koji su bili obmanjeni i koji su u prošlosti napravili greške da danas polože oružje. Ovo im je poslednja šansa. Ako budu ostali na lošem putu, biće pravedno kažnjeni, što zaslužuju jer su se svrstali na stranu terorizma ", kazao je Abadi, prenela je agencija Rojters.

U operaciji učestvuje na hiljade iračkih vojnika i boraca šiitske milicije, poznate pod imenom Hašid Šabi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: