Izrael traži novac od Kongresa SAD

Izrael je zatražio od američkog Kongresa dodatnih 317 miliona dolara na predloženi budžet američkog predsednika Baraka Obame za narednu fiskalnu godinu.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

16:47

Default images

Kako se navodi, taj novac bio bi iskorišćen za finansiranje izraelskog programe protivraketne odbrane, zaobišavši u tom procesu Belu kuću, javila je agencija Blumberg.

Ta finansijska sredstva bi bila dodata na raniji predlog Pentagona o 158 miliona dolara za bezbednosne potrebe Izraela za fiskalnu godinu koja počinje 1. oktobra ove godine.

Sredstvima bi se, kako se iznosi, finansirali izraelski programi "Davidova praćka" (David's Sling) i "Strela 3 (Arrow-3) za presretanje raketa srednjeg i dugog dometa kao i anti-balistički raketni sistem, javila je američka agencija.

Blumberg navodi da je direktor izraelske organizacije za protivraketnu odbranu Jair Ramati posetio kongresmene Odbora Kongresa za odbranu i njihove saradnike 2. i 3. februara da bi im ukazao na potrebu za dodatnim novcem i zahvalio im se za raniju američku pomoć Izraelu, a da je u toj "akciji" potpuno zaobišao Belu kuću i Pentagon.

Do sastanka je došlo u trenutku kada su odnosi između Obamine administracije i Izraelske vlade" pali na najnižu tačku uoči govora izraelskog premijera Benjamin Netanjahu u američkom Kongresu u utorak, 3. marta koji će, verovatno, naglasiti da je Bela kuća napravila "loš dogovor" o iranskom nuklearnom programu.

Prošle nedelje su Bela kuća i Stejt department naveli da je Izrael pružio javnosti informacije uz optužbe Tel Aviva za "selektivno curenje detalja osetljivih razgovora" uz izražavanje sumnju da su informacije direktno izašle iz Netanjahuove kancelarije, uključujući navodnu američku ponudu Iranu da zadrži 6.500 centrifuga za obogaćivanje uranijuma.

Portparol Bele kuće je prošle nedelje jasno izrazio nezadovoljstvo iznenađujućim informacijama u javnosti, koje su puštene van konteksta

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: