Saradnja Boko Harama i ID?

Kako mnogi svetski analitičari smatraju moglo bi doći do ujedinjenja Boko Harama, terorističke grupe koja hara Zapadnom Afrikom, i Islamske države, piše CNN.

Izvor: B92, CNN, Dnevnik.hr

Nedelja, 01.03.2015.

16:39

Default images
Foto: Beta/AP

U poslednjih šest meseci i više je nego očito da Boko Haram pokušava “imitirati“ ID – od kamenovanja i odsecanja glava, pa do korišćenja društvenih mreža za propagandu.

Poslednji takav primer oponašanja bila je serija tvitova Boko Harama na džihadističkoj internet stranici u kojem se najavljuje mogućnost priklanjanja Kalifatu i Abu Bakru al-Bagdadiju, prenosi Dnevnik.hr.

“Moguće je da zbog različitih frakcija unutar te grupe do sada još nisu uspeli postići sporazum o pristupanju Islamskoj državi. Ali, bez obzira na to, jasno je da Boko Haram koristi ovu doktrinu, ideologiju i način zauzimanja teritorija“, rekao je Jakob Zen, koji prati akcije afričke terorističke grupe.

Vođa Boko Harama je rekao da otmice odobrava Kuran, što tvrde i ekstremisti ID. Video materijali koje objavljuje Boko Haram u poslednje vreme takođe su produkcijski nalik na one koje objavljuje ID, imaju i svoje simbole, a sve više koriste i Tviter.

Kako je naveo CNN, saradnja, a čak eventualno ujedinjenje ove dve terorističke grupe moglo bi se opisati kao “brak iz pakla“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: