"Plašili su te se, Borise"

Desetine hiljada građana danas je komemorativnom šetnjom u centru Moskve odalo počast ubijenom liberalnom opozicionaru Borisu Njemcovu.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

13:11

Default images
Foto: Beta/AP

Kolona duža od dva kilometra, prošla je od Slavjanskog trga preko Moskvoreckog mosta, do mesta na kojem je ubijen Njemcov, nedaleko od zidina Kremlja.

Učesnici marša nosili su cveće, ruske zastave sa crnom trakom, zastave pokreta Parnas, čiji je Njemcov bio jedan od lidera, partije Jabloko, slike Njemcova, uzvikivali "Rusija bez Putina", "Nećemo zaboraviti-nećemo oprostiti", "Boris je sa nama".

Nosili su plakate na kojima između ostalog piše "Ja sam Boris", "Heroji ne umiru", "On se borio za slobodnu Rusiju", "Ti meci su za svakog od nas", "Propaganda ubija", "Zaustaviti vojnu avanturu u Ukrajini".

U prvim redovima kolone bili su lideri liberalne opozicije, bivši premijer Mihail Kasjanov, političari Genadi i Dmitrij Gudkov i Ilja Jašin.

Kasjanov je na mestu na kojem je ubijen Njemcov predložio da se most preimenuje u most Borisa Njemcova. On je kazao da je vlast lično odgovorna za smrt Njemcova.

"Nas je nazivala izdajicama, onima koji se borimo za demokratiju i protiv rata u Ukrajini", rekao je Kasjanov.
Foto: Beta/AP
Jašin je novinarima rekao da je reč o terorističkom napadu, za koji političku odgovornost snosi predsednik Vladimir Putin, i izrazio sumnju da će vlast naći krivce i kazniti ih.

"Ovde se svaki santimenar kontroliše kamerama, a istražni organi nisu uspeli odmah da pronađu izvršioce. Postoji bojazan da će i druga politička ubistva biti zabašurena", rekao je Jašin.

Na pitanje novinara, da li se boji za svoj život, on je odgovorio "Bojim se, zar se vi ne bojite da radite u ovakovoj državi".
Rekao je da opozicija i dalje mora da se bori, ali samo mirnim sredstvima, kako je to činio Njemcov. "Ako svi se pobegnemo, odemo iz zemlje, to će biti izdaja Njemcova, on je bio veliki patriota, dao je svoj život da bi naša zemlja imala normalnu, civilizovanu budućnost", kazao je Jašin.

"Zzalila sam što Njemcov nije postao naš predsednik. Slagala sam se sa njegovom politikom. U posleđe vreme protiv rata u UKrajini. Nije dobro kad uzimamo tuđe teritorije", rekla je Olga (42).

Oleg (37) naveo je da je Njemcov bio samo jedan od lidera opozicije, čije stavove podržava. "Ne slažem se sa politikom Putina I ove vlasti, zato sam ovde", rekao je on.
TV Dožd saopštila je sa lica mesta da je uhapšeno "petnaestak" pristalica organizacije ultraradikalne organizacije Narodna volja, čiji su predstavnici nosili crne zastave.

Policija za sada nije potvrdila tu informaciju.

Policija je procenila da je u maršu učestvovalo oko 16.000 ljudi dok organizatori navode da ima preko 70.000 učesnika. Prisustni novinari su se takođe složili da je bilo vise od 60 hiljada ljudi.
Opozicija je za danas planirala opozicioni protest protiv ekonomske politike Kremlja, ali ga je otkazala upravo zbog ubistva Borisa Nemcova, jednog od organizatora tog protesta.

Umesto tog protesta, sa gradskim vlastima usaglašena je posmrtna šetnja.

Pored toga, Istražni komitet Rusije saopštio je u toku dana da je spreman da plati tri miliona rubalja (43.530 evra) za korisnu informaciju vezano za ubistvo opozicionara Borisa Nemcova.

"Anonimnost je zagarantovana. Osim toga, istraga je spremna da plati tri miliona rubalja za korisnu informaciju", rekao je portparol Istražnog komiteta, a preneo TASS.

Mediji u EU oprezni oko pozadine ubistva Nemcova

Foto: Beta/AP
Mediji u zemljama Evropske unije s velikom pažnjom izveštavaju o ubistvu ruskog opozicionara Borisa Nemcova i prenose osude i zahteve zapadnih državnika da se nepristrsanom istragom nađu i kazne ubice, ali uz oprez predočavaju da postoje razne pretpostavke tog političkog ubistva.

U diplomatskim izvorima u Briselu se ističe da je veoma rano za neka jasnija saznanja o tome ko je i s kojim ciljem usmrtio ruskog opozicionara i da nema potvrde da bi ruske vlasti mogle krenuti u nasilni obračun s opozicijom koja ih ne ugrožava.

Ovi izvori smatraju da je, nezavisno od toga i jedino zbog ukrajinske krize, poslednje vreme ojačao upliv pristalice čvrste ruke i vojno-bezbednosnog aparata u Kremlju.

Ubistvo bespoštednog kritičara " vladajuće birokratije koja urušava Rusiju " i protivnika rata u Ukrajini, navode mediji u EU, je besumnje nanelo štetu vlastima ruskog predsednika Vladimira Putina, iako daju prostora i izjavi da je u pitanju naručeno ubistvo provokacija s namerom da se izazove unutrašnja destabilizacija u Rusiji.

Uz ocenu da Nemcov nije mogao da ugrozi Putinovu vlast, prenose se razne pretpostavke i teorije da su bivšeg ministra u vladi predsednika Borisa Jeljcina ubili ultranacionalisti zbog protivljenja uplitanju Rusije u rat u Ukrajini, islamisti, jer je bio Jevrejin i podržao karikature proroka Muhameda u Šarli ebdo, a samo posredno preko izjava nekih ruskih opozocionara se pozadina ubistva neodređeno dovodi u vezu direktno s vlastima u Kremlju.

Britanski list Fajnenšel tajms piše da " bitka za svaljivanje krivice za ubistvo Njemcova okreće Putinov Kremlj protiv liberala" i dodaje da je ubistvo izazvalo opštu osudu ali i suprotstavljene teorije zavere.

Italijanski dnevnik Korijere dela sera ukazuje na raniju izjavu Njemcova da strahuje za svoj život i su politički protivnici vlasti u Kremlju i "ranije bili opozicija, a sad otpadnici ". Londonski Gardijan smatra da je ubistvo Nemcova " delo starih mafijaških metoda, kojem je Rusiji oduzet izvorni, hrabri i različit glas u mračno vreme propagande i rata ".

Pariski dnevnik Mond podvlači da je smrt Nemcova proširila spisak političkih ubistava u Rusiji i prenosi stav ruskog opozicionara Sergeja Mitrohina da je to " težak udarac za Rusiju, jer ako se s političkim mišljenjima tako obračunava, onda ova zemlja nema budućnosti ".

Mond napominje da " istraga izgleda ne sledi takav pravac i ukazuje na mišljenja ekstremista o Ukrajini, islamiste zbog podrške Nemcova Šarli ebdou, pa i na mogući obračun vezan za njegov privatni život " i dodaje da je Putin osudio " kukavičko i cinično ubistvo " Nemcova.

Španski list Pais u izveštaju iz Moskve ocenjuje da bez obzira na teorije zavere, ključno pitanje danas jeste da li u Rusiji postoje institucionalni i politički uslovi da se otkrije istina ili će tragovi tog terora ponovo biti gurnuti u nerešene slučajeve i arhive.

"Ono što se kao kao minum može istaći je to da Kremlj ima moralnu i političku odgovornost za to što u Rusiji vlada atmosfera agresivnosti prema Zapadu i proevropskim političarima kao što je bio Njemcov, jer to stvara plodno tle za nasilje i ubistva", dodaje Pais .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

121 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: