Natenijahu u poseti SAD

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu putuje u Vašington u "istorijsku" misiju, kako ju je nazvao, u pokušaju da zaustavi nuklearni sporazum s Iranom.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.03.2015.

11:56

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

Tokom kontroverzne dvodnevne posete Netanijahu će se obratiti zajedničkoj sednici Kongresa, u nastojanju da zadobije podršku protiv sporazuma s Iranom o nuklearnom programu te zemlje u poslednjem trenutku.

Njegova namera je razljutila Belu kuću, koja nije ni konsultovana o obraćanju Kongresu, koje je dogovoreno sa predsednikom Predstavničkog doma, republikancem Džonom Bonerom.

Netanijahu će takodje govoriti na godišnjoj konferenciji proizraelskog lobija, Američko izraelskog komiteta za javne poslove -AIPAC, navodi AFP:

"Idem u Vasington u sudbonosnu, čak i istorijsku misiju", rekao je on novinarima na aerodromu Ben-Gurion kraj Tel Aviva pred poletanje aviona.

"Osećam duboku i istinsku zabrinutost za bezbednost gradjana Izraela i za sudbinu države i svog našeg naroda. Učiniću sve u mojoj moći da obezbedim budućnost", rekao je Netanijahu.

On će se obratiti proizraelskom lobiju u ponedeljak, pre nego što u utorak ode na Kapitol Hil, posle čega se vraća kući.

Izrael veruje da će Iran i svetske sile po svoj prilici postići sporazum na osnovu koga će se ublažiti medjunarodne sankcije prema Teherana, a neće se onemogućiti razvoj nuklearnog oružja. Rok za postizanje političkog okvira je 31. mart, a pregovorima bi trebalo da se utvrde tehnički detalji do 30. juna.

Poseta Netanijahua prethodi prevremenim opštim izborima u Izraelu, zakazanim za 17. mart. Netanijahu očekuje da će treći put uzastopno biti izraelski premijer.

Uoči njegovog odlaska u SAD, izraelski mediji su objavili da je Iran ponudio da smanji broj centrifuga za trećinu, što je dovelo do napretka u pregovorima sa zapadnim diplomatama i da ponuda prerdstavlja za njih iznenadjenje. Uprkos tome mnoga pitanja su i dalje nerešena i male su šanse da se postigne okvir sporazuma.

U oba govora u SAD Netanijahu će istaći da je sporazum s Teheranom loš i opasan i pozvati na dodatne sankcije prema Iranu.

"Poštujem predsednika Baraka Obamu i verujem u moć veza izmedju Izraela i Sjednjenih Američkih Država i moć da se prevazidju razlike," rekao je Netanijahu u subotu tokom posete Zidu plača, dodavši: "Kao premijeru dužnost mi je da osiguram bezbednost Izrael i zato se oštro protivim sporazumu koji se pomalja s Iranom. Moramo objasniti opasnosti koje potiču iz tog sporazuma za Izrael, region i čitav svet."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: