Stradali Jermeni, borci Nagorna

Azerbejdžanska vojska ubila je dvojicu etničkih Jermena, pripadnika vojnih snaga otcepljene teritorije Nagorno Karabah.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 01.03.2015.

00:34

Default images

Sukob se dogodio u blizini granice te teritorije, saopštilo je ministarstvo odbrane Nagorno Karabaha.

Prema tvrdnjama ministarstva, do sukoba je došlo jer su azerbejdžanski vojnici ušli na teritoriju Nagorno Karabaha, gde su ih presrele snage otcepljenog regiona, prenosi AFP.

Azerbejdžan i Jermenija su u višedecenijskom sukobu oko Nagorno Karabaha - jermenske enklave u Azerbejdžanu i uprkos godina pregovaranja, dve strane još nisu uspele da sklope konačni mirovni sporazum.

Tokom prošle godine došlo je do zaoštravanja sukoba u tom regionu, a od početka 2015. u incidentima Azerbejdžana i Jermenije, kao i duž granice Nagorno Karabaha, poginulo je najmanje 13 Azerbejdžanaca i Jermena, a 18 je ranjeno.

Jermenski separatisti koje je potpomagao Jerevan preuzeli su kontrolu nad Nagorno Karabahom tokom rata devedestih godina u kojem je poginulo oko 30.000 ljudi.

Azerbejdžan, čiji su izdaci za vojsku veći od celokupnog državnog budžeta Jermenije, preti da će povratiti Nagorno Karabah silom ukoliko pregovori ne budu dali rezultate.

S druge strane, Jermenija, koju Rusija obilno snabdeva oružjem, tvrdi kako je u stanju da slomi svaku azerbejdžansku ofanzivu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: