Đurić: Izjave Lunaček netačna

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da je netačna tvrdnja potpredsednice EP Urlike Lunaček da je priznavanje Kosova uslov za ulazak Srbije u EU.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

17:29

Default images
Foto: Tanjug

Đurić je u izjavi Tanjugu istakao da je ta tvrdnja neodgovorna i netačna, objasnivši to činjenicom da u EU ne postoji politički konsenzus po tom pitanju jer pet zemalja EU ne prizjane takozvanu Republiku Kosovo "a odluke se donose i donosiće se konsenzusom".

"Stav EU je neutralnost, a ovakve izjave štete normalizaciji odnosa. Srbija ne razgovara sa Prištinom da bi ostvarila bilo čiju geopolitičku agendu, nego da bi ojačala i pomogla svom narodu na KiM. Navijački pristup Lunačekove ne pomaze ni njoj, pa ni Pristini kojoj toliko žarko želi da pomogne", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, narodno osećanje Srba sa KiM je takvo da će oni, uprkos pozivima i pritiscima poput onih u izjavi Lunačekove, "nastaviti da se ponosno izjašnjavanju kao gradjani Republike Srbije".

"Umesto poziva da se izjašnjavaju kao državljani takozvane Republike Kosovo, mnogo bi korisnije za normalizaciju odnosa na KiM bilo da se gospodja Lunaček zainteresovala za, primera radi, položaj Srba u enklavama i bezbednosne i socijalno-ekonomske uslove za održivi ostanak, povratak i opstanak srpske zajednice na KiM", zaključio je Đurić.

Lunaček je u današnjem intervjuu Kuriru izmedju ostalog izjavila da EU više nikada neće prihvatiti novog člana "koji nema jasno odredjene i medjunarodno priznate granice", i pozvala Srbe s Kosova da se izjasne kao gradjani Kosova "s jednakim pravima i dužnostima".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: