BiH obeležava Dan nezavisnosti

Bosna i Hercegovina obeležava 1. mart, Dan nezavisnosti, kada je 1992. godine održan referendum o nezavisnosti od SFRJ.

Izvor: N1

Nedelja, 01.03.2015.

14:19

Default images

Povodom 1. marta, delegacije državnih, federalnih, kantonalnih, gradskih i opšinskih vlasti, kao i boračkih organizacija i drugih građana, kod spomen-obeležja Večna vatra u Sarajevu položili su cveće i odali počast braniocima Bosne i Hercegovine.

Član Predsedništava BiH Bakir Izetbegović čestitao je Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine svim građanima i podsetio da je referendumom i odlukom građana, BiH nastavila svoj put kao nezavisna i suverena zemlja, potvrdivši višestogodišnji kontinuitet. Izetbegović je ujedno izrazio nadu u bolja vremena za BiH.

U BiH je 29. februara i 1. marta 1992. godine održan referendum o nezavisnosti od SFRJ, a većina Bosanaca i Hercegovaca izjasnila se tada pozitivno, glasali su “ZA” demokratsku i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana.

Zemlje članice Evropske zajednice su 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države, priznale Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu. Republika Bosna i Hercegovina je 22. maja 1992. godine postala članica Organizacije ujedinjenih naroda.

Tako je 28. februara 1995. godine Skupština Republike Bosne i Hercegovine u Sarajevu donela odluku kojom je 1. mart proglašen Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Danas se Dan nezavisnosti obeležava samo u jednom entitetu BiH, odnosno u Federaciji BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: