Prosvetari protestuju 17. marta

Dva sindikata prosvetnih radnika, koja nisu potpisala Poseban kolektivni ugovor sa Ministarstvom prosvete, poručila su da nastavljaju štrajk.

Izvor: B92

Nedelja, 01.03.2015.

13:58

Default images
Foto: Beta/AP

Štrajk je započet pre tri meseca, a ovi sindikati su najavili protest za 17. mart ispred resornog ministarstva.

Predstavnici Sindikata radnika u prosveti Srbije (SRPS) i Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije poručili su da ne odustaju od štrajka.

"U četvrtom mesecu štrajka, što se u srpskoj prosveti nikada nije desilo do sada, saznali smo pre nekoliko dana da će represivne mere biti još jače, i želimo da poručimo da ne odustajemo i da se štrajk nastavlja", izjavila je portparolka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Jasna Janković.

Ona je novinarima posle sednice Štrajkačkog odbora SRPS i Unije SPRS objasnila da su ta dva sindikata nezadovoljna zbog izostanka kominikacije s ministrom prosvete Srđanom Verbićem.

"Ona u poslednje dve nedelje uopšte nije postojala jer, nekako se dešava da je ministru dovoljno da je potpisao sporazum sa dva sindikata koji predstavljaju samo trećinu zaposlenih u prosveti, a nekako ga dve trećine nisu zainteresovale. Smatramo diksriminacijom to što s nama ne želi da potpiše poseban kolektivni ugovor jer je tekst usaglasen još pre mesec i po dana", rekla je Janković.

Na pitanje šta je potrebno da se učini kako bi nastavnici prekinuli sa štrajkom, Janković je objasnila da za početak treba da bude potpisan kolektivni ugovor.

"Naš uslov je potpisivanje posebnog kolektivnog ugovora i bez njegovog potpisivanja nema razloga da razgovaramo o bilo čemu, a ako sednemo da razgovaramo, onda ćemo reći kakva preciziranja želimo u vezi s novcem", rekla je Janković.

Optuživši ministra prosvete za kršenje zakona o radu i štrajku, kao i međunarodnih konvencija, potpredsednik SRPS Miodrag Sokić najavio je za 17. mart protest nastavnika ispred Ministarstva prosvete.

"Na protest će doći mnogi iz Kragujevca, Čačka, Valjeva... Postavićemo šatore u Manježu dok se ne reši ovakvo stanje, jer ovakvo maltretiranje i degradiranje radnika retko se sreće", zaključio je Sokić.

Krajem nedelje predstavnici Unije SPRS sopštili su medijima da će, odlukom Ministarstva prosvete, nastavnicima i svim zaposlenima u školama koji su u zakonskom štrajku biti umanjena zarada od 19. februara, odnosno da neće imati pravo na punu platu za vreme provedeno u štrajku.

U Uniji procenjuju da je trenutno u štrajku, koji traje četvrti mesec, oko 50.000 zaposlenih i navode podatak da je u tom protestu oko 700 škola.

Unija je nezadovolja i što ih, kako kažu, ministar ne poziva da potpišu Poseban kolektivni ugovor uz davanje dodatnih garancija vezanih za materijalni položaj zaposlenih zbog čega je Vladi Srbije predala zahtev za zaštitu prava reprezentativnih sindikata, Unije i SRPS.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: