Mobinga ima u prosveti i zdravstvu

Samostalna savetnica u Republičkoj agenciji za mirno rešavanje radnih sporova, Olga Kićanović kaže da nema zvaničnih informacija o mobingu u Srbiji.

Izvor: Danas

Nedelja, 01.03.2015.

11:45

Default images

Ona je u intervjuu za dnevni list “Danas“ navela da njihovu Agenciju dnevno kontaktira deset osoba da se raspita o mobingu i načinu zaštite.

“Nije zanemarljiv podatak da se od 8. januara svih 15 predloga za rešavanje spora podnetih Agenciji odnose na mobing. Dnevno nas kontaktira desetak osoba da se informiše o mobingu i načinu zaštite. Mobing rastura porodicu. Kao roditelj sam poražena podatkom iz istraživanja u Hrvatskoj - uzrok samoubistava dece u 20 odsto slučajeva bio je roditeljski stres na poslu, koji su nesvesno prenosili na kuću“, navela je ona.

Olga Kićanović je izjavila da prema njihovim procenama ima dosta tužbi za mobing, kao i preko 200 rešenja.

“ Interesantno je da se u trećini slučajeva radi o mobingu, u trećini je konstatovana povreda drugih radnih i socijalnih prava, a u trećini ima indicija za zloupotrebu mobinga. Od stupanja na snagu Zakona o sprečavanju zlostavljanja na radu 2010. do danas je podneto preko 1.000 predloga, ali nisu svi rešavani pred Agencijom, jer je uslov za to saglasnost poslodavca da se spor reši mirnim putem“, naglasila je ona.

Ona je naglasila da u zavisnosti od motiva mogu da se utvrde i mete mobinga.

“Kod ekonomskih - to je svako koga poslodavac proceni viškom zaposlenih, pa ga zlostavlja dok ne ode sam i oslobodi ga obaveza pri otkazu - otpremnine ili tužbe. Kod političkih motiva, to su često "lobi bivšeg direktora", i nažalost, vrhunski stručnjaci, koji su nepoželjni svedoci neznanja, nesavesnosti i nestručnosti novopostavljenog kadra“ rekla je Kićanović.

Ona je navela da ne postoje zvanični podaci o tome da li mobing trbe više žene ili muškarci.

“ Mobing procesuira više žena, ali se neformalno obraća podjednak broj žena i muškaraca. Površnim posmatranjem, moglo bi se reći da ima više mobinga u javnom sektoru, ali s obzirom na to da je država, nažalost, najveći poslodavac, treba pojavu posmatrati srazmerno“, naglašava ona.

Olga Kićanović je za “Danas“ rekla da je najviše mobinga prema procenama u prosveti i zdravstvu. Takođe, ona navodi da posledice mogu biti veoma izražajne, i idu od zdravstvenih, do emocionalnih i socijalnih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: