"Odbijanje vakcine opasno za decu"

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da nigde u svetu nije potvrđeno da MMR vakcina (protiv malih boginja, zauški i rubeola) dovodi do autizma.

Izvor: B92

Petak, 13.02.2015.

09:47

Default images
Foto: Beta

On je najavio da će sazvati skupštinski odbor za zdravlje i porodicu da bi se raspravljalo o kampanji koja se vodi protiv obavezne vakcinacije dece tom vakcinom.

"Nigde u svetu nije potvrđeno da MMR vakcina dovodi do autizma. Čak je i predsednik SAD Barak Obama pozvao roditelje da vakcinišu decu", rekao je Lončar za list "Danas" i ocenio da se roditelji informišu iz krajnje nepouzdanih izvora i dovode svoju decu u opasnost.

On je upozorio da je negativna kampanja protiv ove vakcine dovela do epidemije malih boginja ne samo u svetu, već i u regionu i da sve veći broj roditelja, neutemeljeno, i dalje tvrdi da MMR može da dovede do autizma.

Ministar zdravlja je naglasio da je kampanja izuzetno jaka i da ima lobija u Srbiji koji bi želeli da promene postojeći zakon i da vakcinacija bude stvar izbora.

"Zato ćemo na Odbor pozvati sve koji imaju drugačije mišljenje. To je pravo mesto za argumentovano i činjenično iznošenje stavova, a ne putem društvenih mreža", rekao je Lončar i dodao da će na skupštinskom odboru biti prisutni stručnjaci, ali da će biti pozvani i svi oni koji imaju drugačije mišljenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: