"Ako ID ne osvaja, ne dobija novac"

Pripadnici Islamske države moraju da nastave sa širenjem teritorija kako bi održali finansijsku stabilnost jer im izvori prihoda polako presušuju.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

20:01

Default images
foto: Beta/AP

Međunarodni istražitelji iz organizacije Fajnenšal ekšn task fors navode da je to strategija koju džihadisti planiraju da koriste u narednom periodu.

“Bez toga, teroristi ne mogu da budu sigurni koliko će još moći da troše novac onako kako ga troše sada“, navodi organizacija iz Pariza, koja se bavi istragama o pranju novca.

FATF ističe da je ID duboko ušla u različite vrste kriminala te da većinu novca za obavljanje aktivnosti dobija otimanjem izvorišta nafte, razbojništvima, otmicama i trgovinom ljudima.

Istražitelji su došli do zaključka da je ID teroristička organizacija koja mora da obezbedi stalno i redovno finansiranje, a to ne može ukoliko ne osvoji nove teritorije.

Nešto ranije, američki analitičari su istakli da ID mesečno zaradi osam miliona dolara od iznuda, a gomilu novca, koji će uskoro potpuno potrošiti, džihadisti su zatekli u iračkom gradu Mosulu, gde su uspostavili kalifat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: