Nepal: Protest protiv novog Ustava

Desetine hiljada pristalica opozicije okupilo se u glavnom gradu Nepala, Katmanduu, da protestuju zbog planova vlade da se u parlamentu izglasa novi ustav.

Izvor: Beta/AP

Subota, 28.02.2015.

17:01

Default images

Savez 30 opozicionih partija traži da se nacrt ustava usvoji nacionalnim konsenzusom.

Prvi pokušaj vlade da se Ustav usvoji glasanjem u parlamentu blokirala je opozicija prošlog meseca kada su lomili stolice i stolove u Skupštini, napali predsednika Skupštine i koškali se sa obezbeđenjem.

Opozicija je danas izvela oko 30.000 ljudi na ulice u Katmanduu. Nekoliko mitinga počela su prvo u različitim delovima grada pre nego što su se slili na mestu gde se obično održavaju politički skupovi.

Demonstranti su mahali partijskim zastavama, držali plakate i uzvikivali antivladine slogane. Bezbednost je pojačana, a policija u opremi za suzbijanje demonstracija raspoređena je u glavnim delovima grada.

Grupa demonstranata sukobila se s policijom kada su pokušali da uđu u deo koji im je zabranjen. Policija je upotrebila suzavac a nekoliko demonstranata udareno je palicama.

Nepal godinama pokušava da usvoji novi ustav. Prva Ustavotvorna skupšina izabrana je 2008. ali je raspuštena posle četiri godine zbog nemogućnosti da usvoji nacrt ustava. Druga skupština izabrana je 2013, ali razmimoilaženja političkih partija i dalje sprečavaju donošenje ustava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

21 h

Podeli: