Putin: Saučešće porodici Nemcova

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će biti učinjeno sve kako bi organizatori i izvršioci ubistva jednog od lidera opozicie Borisa Nemcova bili kažnjeni

Izvor: Beta

Subota, 28.02.2015.

16:16

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

"Biće učinjeno sve kako bi organizatori i izvršioci tog podlog i ciničnog ubistva bili kažnjeni", navodi se u Putinovom telegramu saučešća porodici, objavljenom na sajtu Kremlja.

"Boris Nemcov je ostavio svoj trag u istoriji Rusije, u politici i javnom životu. Radio je na važnim funkcijama u teškom prelaznom periodu za našu državu. Uvek je direktno i pošteno iznosio svoju poziciju, branio svoje gledište", navodi se u telegramu.

Nepoznata lica su iz belog auta, na oko 200 metara od Kremlja, na dobro osvetljenom Moskvoreckom mostu, sinoć ubili Nemcova iz vatrenog oružja.

Ruski Istražni odbor je u današnjem saoštenju ocenio da je ubistvo Nemcova "pažljivo planirano", prenosi Frans pres.

"Nema sumnje da je ovaj zločin pažljivo planiran, kao i mesto izabrano za ubistvo" na mostu, odmah pored Kremlja, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da izgleda da je za ubistvo je upotrebljen pištolj tipa "makarov", koji se koristi u ruskoj policiji i vojsci, i prema tome koje je veoma rasprostranjeno oružje.

Istražitelji su takođe na licu mesta našli šest čaura od devet militmetara različitih proizvođača, što otežava utvrđivanje njihovog porekla. Prema saopštenju, svedoci ubistva već su ispitani.

Pored političkog motiva, vlasti takođe ispituju i druge moguće motive za ubistvo opozicionara. Ispituje se mogućnost da se radi o delu ekstremističkog islama, pošto je Nemcov dobijao pretnje posle ukazivanja podrške satiričnom francuskom nedeljniku "Šarli ebdo" posle napada početkom januara u Parizu.

Takođe se ispituje mogućnost da je ubica vezan za sukob na istoku Ukrajine i da su radikalni elementi delovali zbog njegovih poziva Rusima da protestuju protiv "ruske agresije u Ukrajini".

Nemcov je ubijen sinoć oko 23.15. U njega je ispaljeno najmanje sedam ili osam metaka dok je šetao mostom sa poznanicom koja je stigla iz Kijeva.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izrazio je žaljenje zbog ubistva ruskog opozicionara Borisa Nemcova rekavši da je on bio "most između Ukrajine i Rusije".

SAD i Evropa, takođe su osudile ubostvo ruskog opozicionara.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se na mostu koji vodi do Crvenog trga, gde je sinoć ubijen Nemcov i položilo cveće.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: