“Rusija je pretnja za Britaniju"

Bivši šef britanske Tajne obaveštajne službe Džon Sojers upozorio je da je Rusija postala opasnost za Britaniju, i da se moraju preduzeti mere zaštite.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

12:35

Default images

Sojers, koji se nedavno penzionisao sa položaja Službe, poznatije kao MI6, je za BBC rekao da Rusija predastavlja pretnju “od države do države“.

On kaže da se problem može rešiti samo širenjem dijaloga između ove dve države.

Naglašava da je razočaran što ni nakon Hladnog rata “staze Rusije i Evrope nisu uspele da se spoje“.

“Rusija nastavlja da nas podseća da ona poseduje nuklearno naoružanje. Jedini način da se SAD i Rusija posmatraju kao jednake jeste na osnovu količine nuklearnog oružja. Mi ne želimo da se ponovi kubanska raketna kriza, zato moramo da razvijemo dijalog“, izjavio je Sojers.

Svoju zabrinutost izrazio je nakon razvoja sukoba na istoku Ukrajine.

“Ne treba da se zavaravamo time da je Rusija na putu za demokratiju, jer ona to nije“, naglašava Sojers.

On je rekao da je jedna od karakteristika modernog sveta to što živimo u “mnogo opasnijem svetu ovih dana“.

“ Stabilnost koju smo imali za vreme hladnog rata, dominacija Zapada koju smo imali 10 ili 20 godina posle hladnog rata, sada se menja“, navodi Sojers.

Bivši šef MI6 je rekao da je Rusija uvek bila "predmet zabrinutosti" za službe bezbednosti.

"Evropa i Rusija nisu na istom putu i moraćemo da pronađemo način da koegzistiramo sa Rusijom. Sadašnja kriza je fokusirana na Ukrajinu, ali Ukrajina je simpotm, a ne pravi problem. Pravi problem je kako da živimo sa Rusijom koja se oseća veoma izloženo. Putinovi postupci su postupci lidera koji veruje da je njegova sopstvena bezbednost ugrožena", objasnio je on.

Ser Džon se u intervjuu za BBC osvrnuo i na pretnju od džihadista, rekavši da postoje dva odgovora na pitanje zašto su ljudi postali radikalizovani.

Prvi je da su muslimani "lošije integrisani u britansko društvo" i "postoji nekoliko socijalnih i ekonomskih faktora koji su povezani sa tim".

Drugi je da islamska religija "u celini nema dobre mehanizme da se obnavlja i modernizuje kako bi se uskladila sa vrednostima i normama društva u 21. veku".

"Zato postoji veliki politički izazov kojim se istinski mogu pozabaviti samo lideri u islamskom svetu i to ne može nametnuti Zapad", zaključio je ser Džon.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: