Smrt Alijeva:Istraga protiv Lanskog

Državno tužilaštvo pokrenulo je istražni postupak protiv bečkog advokata Gabrijela Lanskog zbog navodne saradnje sa stranim obaveštajnim službama.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.02.2015.

12:00

Default images

Postupak je pokrenut povodom nekadašnjeg ambasadora Kazahstana u Austriji Rakata Alijeva, koji je u utorak pronađen mrtav u zatvorskoj ćeliji u Beču.

Lanski je, kako tvrdi bečki dnevnik "Kurir", osumnjičen da je radio za kazahstansku obaveštajnu službu KNB.

Udruženje "Tagdir", koje zastupa Lanski, jedna je prividna organizacija iz Kazahstana, navodi list.

Lanski to odbacuje i ističe da je "Tagdir" jedna nevladina organizacija porodica ubijenih bankara, dva ubistva za koja se teretio Alijev čija smrt, iako je zvanično saopšteno da je izvršio samoubistvo u zatvoru, i dalje je pod velom tajne.

Na osnovu dosijea od 29. juna 2009, koji prenosi "Kurir", "Lanski je informisao austrijske vlasti da ne zastupa Republiku Kazahstan, ali Fond žrtava Alijeva, koji je pod nadležnosti Ministarstva spoljnih poslova, tako da se može reći da se radi o neposrednom zastupanju Kazahstana u ovom slučaju izručenja, kao i drugim postupcima".

Takođe su dokumentovane i sveopsežne operacije zajedno sa KNB.

Jedan od ciljeva Kazahstanaca bilo je i da imaju uticaj na austrijske medije, ističe list, navodeći izvode iz dokumentacije koje poseduje tužilaštvo, a prema kojima je trebalo da se utiče na javno mnjenje kako bi se izvršio pritisak na Austriju da odobri izručenje Alijeva.

I bečki nedeljnik "Profil" tvrdi da je bilo mnoštvo razmene mejlova između kancelarije Lanski i predstavnika KNB-a.

Tako je postojao nalog da se vodi borba protiv Alijeva optužujući ga za pranje novca i postojanje kriminalne organizacije.

Lanski je "Profil-u" objasnio svoje kontakte sa KNB navodnim zadatkom, kao advokatom žrtava, da ima komunikaciju sa nadležnim vlastima u Kazahstanu, dodajući da je za privredni kriminal u toj zemlji nadležan KNB.

Inače Alijev je pao u nemilost bivšeg tasta, predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, posle jednog neuspelog puča.

Kazahstan je na sve način pokušao da se domogne Alijeva, koji je ostao u Austriji, raspisujući i međunarodnu poternicu zbog navodnog ubistva dva kazahstanska bankara, za koje je, u odstustvu, u Kazahstanu, osuđen na 20 godina zatvora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: