SAD i EU osuđuju ubistvo Nemcova

Američki predsednik Barak Obama osudio je ubistvo ruskog opozicionog političara Borisa Nemcova.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 28.02.2015.

10:01

Default images
Foto: Beta/AP, arhiva

Obama je u saopštenju istakao da je Nemcov brutalno ubijen i pozvao ruske vlasti da sprovedu "hitnu, nezavisnu i transparentnu" istragu kako bi počinioce ubistva izveli pred lice pravde.

Kako je preneo AP, Obama je Nemcova nazvao "neumornim advokatom" Rusije, odavši mu priznanje za njegovu borbu protiv korupcije.

I američki državni sekretar Džon Keri izajvio je da je "šokiran i da žali" zbog ubistva Nemcova pohvalivši njegov doprinos Rusiji.

Boris Nemcov je posvetio svoj život demokratičnijoj, prosperitetnijoj, otvorenoj Rusiji i jakim vezama između Rusije i njenih suseda i partnera, uključujući i Sjedinjene Američke Države, naveo je Keri u saopštenju.

Američki državni sekretar je istakao da je Nemcov nastojao da reformiše i otvori Rusiju i osnaži ruski narod da ima veću ulogu u urđivanju svoje države.

Keri je naveo i da će se njegov odlazak duboko osetiti u Rusiji i širom sveta.

On je, takođe, kao i predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, pozvao na pokretanje brze istage o njegovom ubistvu.

Američka agencija podseća da se Obama sa Nemcovom susreo u Moskvi 2009. godine.

Američki senator Džon Mekejn, predsednik senatskog vojnog komiteta, saopštio je danas da je "Boris mrtav zbog klime nekažnjivosti koju je Vladimir Putin stvorio u Rusiji, u kojoj se pojedinci rutinski gone i napadaju zbog svojih uverenja. U tome učestvuje i ruska vlada, i niko nikada ne biva proglašen odgovornim".

Visoki funkcioneri Evropske unije i Saveta Evrope zatražili su danas od ruskih vlasti da sprovedu hitnu i nepristrasnu istragu o ubistvu opozicionara Borisa Njemcova.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini poručila je u saopštenju za medije da ju je duboko rastužila vest o ubistvu poznatog opozicionara "koji se borio za modernu, naprednu i demokratsku Rusiju".

Ona je zatražila sveobuhvatnu, brzu i transparentnu istragu, a isto je u svom saopštenju za medije zatražio i predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

"Zgrožen sam i užasnut ubistvom poznatog političara i vođe liberalne opozicije u Rusiji", poručio je Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland, koji je izrazio saučesće porodici ubijenog i ruskom narodu.

Jagland je ukazao da je ovo ubistvo "znak atmosfere mržnje i netolerancije koja vlada u mnogim delovima Evrope, pa i u Rusiji".

Generalni sekretar SE je zatražio od ruskih vlasti da učine sve kako bi ubice Njemcova privele pravdi, a atentat je žestoko osudila i predsednica parlamentarne skupštine ovog tela An Breser.

"Tražimo transparentnu, temeljnu i odlučnu istragu", poručila je ona, ukazujući da se ubistvo dogodilo na puškomet od Kremlja.

Isti zahtev postavio je u odvojenom saopštenju ministar spoljnih poslova Letonije Edgars Rinkevičs u ime predsedavanja Evropskom unijom.

On je na svom tviter nalogu napisao da je ubistvo Njemcova "užasna vest" i zatražio nepristrasnu istragu.

Ruski opozicioni političar i bivši zamenik premijera Boris Nemcov ubijen je u noći između petka i subote u centru Moskve, saopštilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ruski predsednik Vladimir Putin osudio je ubistvo opozicionog političara, ocenivši da je moguće da je u pitanju naručeno ubistvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: