Hrvati u BiH traže promenu Ustava

HNS BiH je u Mostaru usvojio deklaraciju kojom se traži sazivanje nove međunarodne konferencije za BiH i federalizacija te zemlje.

Izvor: Tanjug

Subota, 28.02.2015.

21:33

Default images

Jednoglasnom podrškom više od 400 izaslanika na zasedanju, prihvaćen je dokument kojim se zagovaraju ustavne promene kojima bi Hrvati dobili jednakopravnost.

Za svoje poteze funkcioneri HNS su dobili podršku predstavnika zvaničnog Zagreba i političkih stranaka, hrvatskih udruženja u BiH, predstavnika Katoličke crkve, akademske zajednice i kulturno-naučnih institucija.

U deklaraciji se ističe da je BiH 20 godina posle Dejtonskog sporazuma neostvarena država koja ne zadovoljava interese naroda i građana koji u njoj žive te da su u njoj Hrvati u diskriminisanompoložaju.

Zbog toga je zatraženo održavanje međunarodne konferencije na kojoj bi bio donet nov ustav koji bi doveo do preustrojavanja zemlje umesto sadašnja dva entiteta u više federalnih jedinica u skladu sa oččekivanjima tri konstitutivna naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba.

Strateškim prioritetom je u dokumentu označeno i članstvo zemlje u Evropskoj uniji i NATO.

Hrvatski član Predsedništva BiH, koji je i predsednik HNS, Dragan Čović rekao je da ustavne promene treba doneti tokom 2016. kako bi Hrvati ostvarili jednakopravnost u zemlji.

"Mi verujemo da u ove dve godine moramo završiti ono što nismo u poslednjih 20 godina od Dejtona. Kroz izjavu koju smo nedavno potpisali u BiH otvorili smo se prema EU. Moramo u ovoj godini doneti izmene izbornog zakona koje bi bile najbolje za hrvatski narod kako bi bili jednakopravni, a onda sprovesti ustavne promene", rekao je Čović.

Podršku HNS-u uputio je u pisanoj poruci i predsednik hrvatskog HDZ-a Tomislav Karamarko, istakavši da je strateški interes Hrvatske da BiH postane članica EU i NATO, prenosi Hina.

"BiH se može urediti samo kao decentralizovana, pravna i socijalna država sastavljena od federalnih jedinica s jednakim pravima i odgovornostima", istakao je Karamarko, koji smatra da odugovlačenje sa rešavanjem hrvatskog nacionalnog pitanja u BiH ne ide u prilog evroatlantskim integracijama BiH kao države, a time i stabilnosti celog jugoistoka Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: