Novinar B92 sprečen da pita Sertića

Jedan od predstavnika za štampu ministarstva privrede fizički je sprečio novinara TV B92 Nenada Nešića da postavi pitanje ministru Željku Sertiću.

Izvor: B92

Subota, 28.02.2015.

12:47

Default images

Nešić je fizički povučen za ramena prilikom pokušaja da uradi svoj posao i postavi pitanje ministru o temi koja je u njegovoj nadležnosti, uz konstataciju da su samo predviđene izjave I da ovaj događaj nije konferencija za štampu.

Odmah pošto su se čule reči Gospodine Sertiću, u trenutku kada su sve kamere snimale ministra, predstavnik za štampu ministarstva privrede Vlada Matevski s leđa je rukama povukao za ramena našeg novinara i stao ispred njega kao telohranitelj, kao da je postojala namera da ministar bude fizički napadnut, a ne da mu bude postavljeno pitanje iz njegove nadležnosti.

Iako je ministar Sertić prethodno ljubazno odgovorio na pitanje kolege s Prve televizije, Matevski je imao svoje objašnjenje:

"Ovo je izjava za medije, a ne konferencija za štampu".

Novinarska udruženja protestuju zbog tog agresivnog ponašanja i očekuju izvinjenje ministarstva privrede, jer osnovna dužnost novinara je da u svakoj prilici pita u ime javnosti.

"Dužnost novinara je da pita u ime javnosti u svakoj prilici. Koriste se razne tehnike da se odgovori izbegnu, ali nikakvo guranje nije primereno", kaže Dragan Janjić iz NUNS-a.

U UNS smatraju nedopustivim da se novinari fizički sprečavaju da postavljaju pitanja i da očekuju izvinjenje ministra i ministarstva privrede. Na to što se događaj, kako je predstavnik za štampu ministarstva privrede objasnio, dešavao u maloj sali i što nisu bila predviđena pitanja, UNS odgovara da je organizator morao novinarima da obezbedi bolje uslove rada, a da se pitanja ne mogu zabranjivati čak i kada nisu predviđena.

"Ako neko u toj situaciji ugrabi da postavi pitanje neko pitanje, ugrabi, a bilo kakva primena fizičke sile nije primerena i ne doprinosi kvalitetu bilo kakvog javnog skupa", kaže Nino Brajović iz UNS-a.

Naša televizija odmah je o ovom incidentu obavestila Vladinu kancelariju za odnose s medijima. Iz Ministarstva privrede stiglo je saopštenje u kome se izražava žaljenje, zbog, kako stoji, današnjeg nesporazuma.

Inače, našem novinaru niko nije rekao da nema pitanja, a nije se stekao utisak da ministar Sertić nije bio raspoložen da odgovara. Hteli smo da pitamo za sudbinu ljudi iz Lokomotive koji su dobili posao od 5 miliona evra a država ih je planirala za stečaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

148 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: