Situacija u UKR u fazi smirivanja

Predsedavajući OEBS-u Ivica Dačić pohvalio je danas napredak u primeni sporazuma iz Minska rekavši da je situacija u Ukrajini ušla u fazu deeskalacije.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 27.02.2015.

18:59

Default images
Foto: Tanjug (arhiva)

"Postoje pozitivni koraci koji ukazuju na to da ovo neće biti samo pauza između dva sukoba, nego da će biti proces koji će dovesti do političkog rešenja problema u Ukrajini", rekao je Dačić u Beču nakon sastanka sa ambasadorima zemalja Trojke OEBS-a, koju pored Srbije čine i Švajcarska i Nemačka.

Dačić je dodao i da je s pohvalama dočekano predsedavanje Srbije toj organizaciji.

On je pohvalio napredak u primeni Minskog sporazuma i ulogu predstavnika OEBS u Ukrajini, kao i političku volju koju su, kako je rekao, pokazali svi akteri u prekidu vatre i početku povlačenja teškog naoružanja.

"Nadam se da će to dovesti do dalje eskalacije sukoba u Ukrajini", rekao je Dačić.

On je dodao da je OEBS-u, po dogovoru Normandijskog formata, data ključna uloga u u primeni njihovog političkog dogovora na nivou najvišeg državnog rukovodstva.

Šef srpske diplomatije je takođe istakao da je u razgovorima koje je ove nedelje imao sa svih 15 članica Saveta bezbednosti, visokim zvaničnicima EU, ambasadorima Trojke i generalnim sekretarom OEBS, jedinstveno istaknuta uloga Srbije kao predsedavajuće OEBS-u.

"Pozitivno je ocenjeno naše predsedavanje, što je za našu spoljnu politiku i međunarodno pozicioniranje Srbije od velikog značaja", naglasio je on.

Mandat misije OEBS u Ukrajini ističe krajem marta, podsetio je Dačić i dodao da je cilj da se do sredine marta izglasa novo produženje misije, te da ona traje 12 meseci umesto šest kako je to bilo dosad.

"Za Srbiju je veoma važno da se pokaže kao dobar pregovarač ne samo u političkim pitanjima, već i u organizacionim, kao što su pregovori o načinu organizacije jedne mirovne misije", zaključio je Dačić.

Predstavnici OEBS-a: Ukrajina na raskršću

Visoki zvaničnici OEBS-a u Ukrajini rekli su danas članovima Saveta bezbednosti UN da je ta zemlja na raskršću između rata i mira.

Šef Specijalne posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Ertugrul Apakan rekao je da su borbene operacije znatno smanjenje u zoni sukoba na istoku zemlje i da je nešto od teškog naoružanja povučeno.

On je dodao da i dalje ima borbi oko aerodroma u Donjecku, koji su nedavno zauzeli proruski pobunjenici, i oko luke Marijupolj, koja je pod kontrolom ukrajinskih snaga.

Ambasadorka OEBS-a Hajdi Taljavini, koja je predvodila pregovore o primirju, rekla da da bi sadašnji trenutak "mogao postati prekretnica u ukrajinskom sukobu".

Ona je rekla da je OEBS aktivno uključen u smirivanje sukoba, koje može postati nepovratan proces.

Apakan i Taljavinijeva su sa ambasadorima u Savetu bezbednosti razgovarali video-vezom iz Kijeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: