Daka: Bloger iskasapljen na ulici

Poznati američki bloger bangladeškog porekla, kritičar religioznog ekstremizma, Avijit Roj ubijen je na ulicama Dake, gde su ga napadači iskasapili satarom.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

11:09

Default images
Foto: Beta/AP

Roj je ubijen juče, dok se sa svojom suprugom Rafidom Ahmed vraćao sa sajma knjiga na Univerzitetu u Daki, glavnom gradu Bangladeša, saopštila je policija.

Foto: Beta/AP
Rafida Ahmed, takođe blogerka, zadobila je ozbiljne povrede.

Napadači još nisi identifikovani, ali je šef lokalne policije Sirajul Islam rekao da je utvrđeno da je u napadu učestvovalo nekoliko religioznih ekstremista.

Dodao je da su najmanje dvojica napadača direktno napali Roja i da su koristili satare.

"Bio je slobodan mislilac. Bio je oštar protivnik ne samo islamskog ekstremizma, nego svakog oblika religioznog fanatizma", rekao je Rojev prijatelj i bloger Baki Bilah.

Avijit Roj napravio je blog na bengalskom jeziku, na kojem je redovno objavljivao tekstove o religioznom ekstremizmu, suprotstavljajući ih naučnom pogledu na svet.

Slični napadi već su se događali u Bangladešu, gde živi 160 miliona ljudi, među kojima većinu čine muslimani.

Pre dve godine u Bangladešu je ubijen još jedan bloger Ahmed Rajib Hajder.

On je ubijen nedaleko od svoje kuće u Daki, a počinioci još nisu pronađeni.

Poznati pisac i profesor na Univrzitetu u Daki Humajun Azad takođe je napadnut 2004. godine, kada je zadobio ozbiljne povrede.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: