“Marijupolj na meti u proleće“

Direktor američke obaveštajne službe Džejms Klaper ocenio je da Rusija želi koridor u Ukrajini do Krima, uključujući i Marijupolj.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

00:30

Default images
Foto: Beta/AP

On kaže da bi ovu stratešku luku na Azovskom moru, pobunjenici mogli da napadnu već u proleće.

"Ne mislimo da ruski predsednik Vladimir Putin želi zauzeti celu Ukrajinu", ocenio je Klaper pred senatskim odborom za oružane snage.

"On želi celinu sastavljenu od dve pokrajine na istoku Ukrajine, koju bi sačinjavao jedan koridor prema Krimu i možda jedna luka, preciznije Marijupolj", rekao je Klaper.

Mnogi u Ukrajini strahuju da će Marijupolj, poslednji veliki grad na istoku zemlje pod kontrolom Kijeva, biti slijedeća meta proruskih separatista, koje Vašington optužuje da ih podržava Moskva. Oni su prošle nedelje zauzeli strateški grad Debaljcevo.

Klaper rekao da ne predviđa skori napad na tu luku, nedaleko ruske granice. On je ocienio da će proruski separatisti za napad pričekati proleće.

On je rekao da je lično skloniji da Sjedinjene Države Ukrajini dostave oružje, naglasivši da se radi o njegovom stavu, a ne stavu američkih obaveštajnih službi.

Klaper je priznao da bi dostava američkog oružja mogla doneti eskalaciji sukoba.

Bela kuća još nije donela odluku o prikladnosti isporuke oružja Ukrajini. Za sada su SAD Ukrajini isporučile samo vojnu opremu, poput aparata za noćno promatranje i radio opremu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: