Rama: Rumunija da prizna Kosovo

Premijer Albanije Edi Rama tražio je danas u Bukureštu da Rumunija prizna nezavisnost Kosova i pomogne mu u pridruživanju EU.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

17:40

Default images
Foto: Tanjug

"Došao sam više puta i tražio da Rumunija prizna nezavisnost Kosova kao države i takođe sam tražio da ta država postane članica unije država kojoj pripada", rekao je Rama na konferenciji za novinare posle razgovora s rumunskim premijerom Viktorom Pontom.

Rama je izrazio uverenje da "problem priznavanja države Kosovo više nije bilateralan".

"To je postao zajednički posao svih nas, radi podrške osiguranju regionalne bezbednosti i da bi se ublažile tendencije i frustracije drugih suseda", rekao je on.

Albanski premijer je bio u poseti Rumuniji i u novembru 2013. godine kada je takođe kazao da s "nestrpljenjem očekuje" da Rumunija prizna Kosovo kao nezavisnu državu.

Ponta je danas izjavio da "Rumunija želi da i dalje igra značajnu regionalnu ulogu, da nastavi vrlo dobre odnose sa drugim zemljama-članicama EU, kao i sa svim zemljama koje su na putu evropskih integracija".

On je rekao da će Rumunija podržati integrisanje svih zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Ponta je govorio i o mogućoj saradnji Rumunije i Albanije u energetici, i o drugim pitanjima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: