"UNMIK nije istraživao otmice Srba"

Savetodavna komisija za ljudska prava UN na Kosovu zaključila je da je Unmik sprovodio površne i neproduktivne istrage povodom ubistva i otmice Srba na Kosovu.

Izvor: Tanjug

Petak, 27.02.2015.

09:14

Default images
Foto: B92/Arhiva

Savetodavna komisija za ljudska prava UN na Kosovu zatražila je od Unmika da, zbog toga što nije sproveo efikasnu istragu povodom otmice i nestanka Dragana Stevanovića i Ivana Majstorovića, javno prizna odgovornost i da se izvini porodici.

U dokumentu u koji su frankfurtske "Vesti" imale uvid ta komisija od Unmika traži da javno, putem medija, prizna odgovornost, da se izvini porodici i traži od nadležnih organa Kosova da preduzmu sve korake kako bi se počinioci izveli pred lice pravde.

Unmik nije sproveo efikasnu istragu povodom otmice i nestanka Dragana Stevanovića, koji je zajedno sa Ivanom Majstorovićem (17) otet 19. avgusta 1999. dok su putovali iz Kosova Polja ka Podujevu.

Istražni spisi pokazuju da osim otvaranja istrage, Unmik nije preuzeo nijednu aktivnost da Stevanovića pronađe, a onda je istraga zatvorena.

Na neshvatljiv potez ukazuje dokument Centralne jedinice za krivičnu istragu U-a u kome se navodi da je 18. novembra 2003. održan sastanak sa pravnim savetnikom Unmika/Kfora kapetanom H. L. iz Američkog ratnog vazduhoplovstva, zamenikom načelnika Jedinice za ratne zločine (V. R.) i službenicima Unmikovog Odeljenja pravde (C. F. i P. C.).

Na tom sastanku je odlučeno da se, usled vremenskog i ograničenja resursa i osoblja, nastavi s istragom samo određenih predmeta i da ostanu samo oni gde je postojala velika verovatnoća da će osumnjičeni biti identifikovani.

Za predmet Stevanovića je odlučeno da ne ispunjava potreban nivo dokaza, tragova, niti identifikacije osumnjičenih.

Direktor Unmikovog Odeljenja pravde Pol Kofi naložio je da taj predmet zatvori.

"Komisija s izrazitom uznemirenošću primećuje da je zatvaranje ovog slučaja očigledno bila posledica opšte politike koji je sprovodio Umnikovo Odeljenje pravde", navodi u svom mišljenju Savetodavna komisija UN.

"Još veću uznemirenost uzrokuje činjenica da je ovakva politika usvojena 10 meseci nakon što je Generalni sekretar UN naveo u izveštaju SB da policijski i pravosudni sistem na Kosovu koji je uspostavio Unmik 'dobro funkcioniše' i da je 'održiv'", ističe Savetodavna komisija UN.

Komisija, kako prenose "Vesti", ukazuje i na to da je nalog za zatvarnje slučaja dao direktor Odeljenja pravde, a ne tužilac kome je poverena istraga ili nadzor nad njom.

Komisija ukazuje na neobjašnjivu ulogu "pravog savetnika Unmika/Kfora", koji je očigledno bio vojni oficir, u kreiranju i sprovođenju ovakve politike.

Porodica Dragana Stevanovića odmah po njegovom nestanku je obavestila Crveni krst, Kfor i Unmik, navodeći moguću lokaciju nestanka.

Zajedno sa drugim porodicama koje tragaju za nestalima pisali su Bernaru Kušneru.

"Aposlutno ništa nam nisu javili. Za 17 godina nijednu informaciju nismo dobili", kaže Draganova supruga Slavica koja odgaja troje njihove dece.

"Verujte da i danas sve to preživljavam, očekujući da mi neko nešto javi. Ne mogu da shvatim da čovek samo tako nestane", dodaje Slavica.

Ona ističe da je od izvesnog R. K. dobila informaciju da je njen suprug odveden u Albaniju.

Međutim, nakon što mu je dala novac, nije ga više videla.

"On je tvrdio da je živ. Ali, njega nisu zvali da saslušaju, i ne znam da li je zaista znao nešto ili je samo hteo da zaradi novac", kaže Slavica.

Ona dodaje da joj mišljenje Savetodavne komisije znači, ali da bi trebalo da neko povodom toga nešto i uradi.

"Nama ostaje samo da tavorimo i da čekamo jer svi znaju i svi su upoznati, i na kraju ništa", zaključuje Draganova supruga.

Savetodavna komisija smatra da "ovaj slučaj, kao i drugi slučajevi ubistava, otmica i nestanaka koji si prethodno razmotreni ukazuje na obrazac površnih i neproduktivnih istraga koje je policija Unmika sprovodila u vezi s ubistvima i nestancima na Kosovu".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: