"Albanci i Goranci najugroženiji"

Najugroženije nacionalne manjine u Vojvodini u 2014. godini, sa aspekta bezbednosti, bili pripadnici albanske, turske i goranske nacionalne manjine.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

10:44

Default images
Foto: Beta

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović je na sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost u Skupštini Vojvodine rekao da je tokom 2014. godine oštećeno 26 objekata, najčešće pekara, u vlasništvu pripadnike te tri nacionalne manjine.

Dodao je da je generalna tendencija u Vojvodini da se broj međunacionalnih incidenata smanjuje iz godinu u godinu, pa je u 2014. godini bilo za 15 odsto manje takvih incidenata u Vojvodini u odnosu na 2013. godinu.

Stefanović je predstavio Izveštaj o stanju javne bezbednosti na području Vojvodine za 2014. godinu.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor ocenio je da u policiji u Srbiji nema dovoljno pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica.

"Procentualno učešće pripadnika nacionalnih zajednica u policiji treba da bude bolje nego što je sada, mada znam da se na tome radi", rekao je Pastor na sednici.

Pastor je rekao da zabrinjava i činjenica da je popunjenost sistematizovanih radnih mesta u policiji izuzetno niska, i naveo primer Subotice, koja je u tom pogledu znatno ispod republičkog proseka.

"To je zabrinjavajuće, naročito zbog specifičnosti tog prostora", rekao je Pastor.

Članica Pokrajinskog saveta za bezbednost, pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Maja Sedlarević kritikovala je činjenicu da je svega oko tri odsto žena na rukovodećim pozicijama u policiji.

Otvara se policijsko odeljenje u Novom naselju

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović naložio je načelniku novosadske policije Siniši Radakoviću da sutra pošalje jedno policijsko odeljenje na Novo naselje, deo Novog Sada u kojem nema policijske stanice, a u kojem je najveća stopa kriminaliteta.

"Načelniče, jedno odeljenje policije opšte nadležnosti da se uputi od sutra na Novo naselje", rekao je Stefanović Radakoviću na sednici Pokrajinskog saveta za bezbednost.

On je na taj način odgovorio na apel člana Pokrajinskog saveta za bezbednost Aleksandra Grmuše iz Demokratske stranke, koji je rekao da se o otvaranju policijske stanice na Novom naselju daju različita obećanja iz Vlade Srbije u poslednjih sedam-osam godina.

Načelnik novosadske policije Siniša Radaković rekao je da je situacija na Novom naselju bolja otkako u poslednjih godinu dana svakodnevno tim delom grada patroliraju mešovite patrole policije i žandarmerije.

On je dodao da treba uložiti oko 100.000 evra za prostor koji je od ranije namenjen za policijsku stanicu na Novom naselju, a u kojem je trenutno smeštena pogranična policija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: