Avganistan, Srbija, pa bolji život

Četiri dana od nesreće u kojoj je povređeno 42-oje azilanata, koji su se tajno prevozili u kombiju, u našu zemlju i dalje stižu velike grupe ljudi.

Izvor: B92

Petak, 27.02.2015.

20:10

Default images

Da je lako ući u Srbiju, uverila se ekipa B92 u Bosilegradu, u blizini bugarske granice.

Ekipa B92 u Bosilegradu zatekla je četiri mladića koji su došli iz Avganistana. Bežeći od građanskog rata, Srbija im je usputna stanica ka zemljama Evopske unije.

"Iz Avganistana sam. Želim da idem u Italiju. Imao sam problem u Avganistanu. Tamo je rat izmedju Talibana i Amerikanaca, ne dozvoljavaju nam da živimo tamo", piča Sekender Khan.

Daniš Marupkhel želi da ode u Nemačku.

"Imao sam problem sa Talibanima. Moja oblast je ugrožena zbog Talibana , opasno je, ne mogu tamo da živim. Moj brat je bio u vojski, ubijen je, pretili su da ce i mene ubiti", kaže Marupkhel.

Estlamudin Šams ima samo 16 godina. I on je krenuo je u potragu za sigurnijim životom.

"Tri dana sam ovde, nisam ništa jeo. Želim da idem u Nemačku.I ja imam problem sa Talibanima , uhapsili su mi brata", ispričao je ovaj mladić.

Porodicu iz Sirije reporter B92 zatekao je na autobuskoj stanici. Kažu da pokušavaju da stignu do Nemačke.

Oni će, kao i mnogi emigranti, koji ilegalno odlaze odavde, probati da put kroz Srbiju predju autobusom.

Stanovnici Bosilegrada kažu da emigrante iz azijskih zemalja svakodnevno viđaju.

Neki su videli način da krijumačarenjem ljudi zarade novac.

U opštini su spremni da pomognu emigrantima. Kažu da mogu da im obezbede privremeni smeštaj.

Oni koji se prijave policiji, nakon što dobiju odgovarajuća dokumenta , odlaze u neki od Centara za azil gde ostaju do 15 dana, a zatim nastavljaju put ka Evropi.

U pet centara za azil u Srbiji trenutno je oko 500 emigranata. Kako su nam rekli u Komesarijatu za izbegle i migrante , prošle godine azil je zatražilo 16 i po hiljada ljudi, od kojih je u centrima bilo smešteno nešto više do 11 hiljada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: