Prosvetarima u štrajku manja plata

Nastavnicima i zaposlenima u školama koji su u zakonskom štrajku biće umanjena zarada od 19. februara, saopštila je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Izvor: Beta

Petak, 27.02.2015.

12:33

Default images
Foto: Thinkstock

Oni neće imati pravo na punu platu za vreme provedeno u štrajku.

To je, kako je rečeno, navedeno u dopisu Ministarstva prosvete od 25. februara koji je prosleđen načelnicima školskih uprava i direktorima škola.

Zaposleni "za period dok su u štrajku imaju pravo na srazmeran deo zarade, shodno vremenu provedenom na radu, odnosno nemaju pravo na zaradu za vreme provedeno u štrajku", stoji u dopisu koji je podeljen novinarima.

U Uniji procenjuju da je trenutno u štrajku, koji traje četvrti mesec, oko 50.000 zaposlenih i navode podatak da je trenutno u protestu oko 700 škola.

Unija je nezadovoljna i zato što ih, kako kažu, ministar ne poziva da potpišu Poseban kolektivni ugovor, uz davanje dodatnih garancija vezanih za materijalni položaj.

Predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković istakao je da je Ministarstvo prosvete uslovilo sindikate da će potpisati kolektivni ugovor, ako potpišu Sporazum.

Brajković je istakao da su to različita dokumenta.

"Oni nemaju pravo da nam ne dozvole da potpišemo kolektivni ugovor", rekao je Brajković i dodao da su se SRPS i Unija prosvetnih radnika Srbije zbog toga obratili Vladi Srbije, Međunarodnoj organizaciji rada, zaštitniku građana i ministru rada i zapošljavanja Aleksandru Vulinu, i najavio pokretanje sudskog procesa protiv ministra prosvete.

Jasna Janković iz Unije prosvetnih radnika Srbije rekla je da taj sindikat i SRPS zahtevaju da se potpiše poseban Kolektivni ugovor, uz aneks Sporazuma po kojem će biti preciziran datum isplate i iznos koji će biti isplaćen nastavnicima umesto formulacije "iznos u visini do jedne zarade".

Advokat Branko Pavlović kazao je da različito postupanje prema reprezentativnim sindikatima predstavlja diskriminaciju i kršenje Ustava i zakona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: