"Turska ne želi borbu sa ID"

Direktor američke obaveštajne službe Džejms Klaper izjavio je da Turska ne postavlja kao prioritet borbu protiv džihadista Islamske države.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.02.2015.

21:39

Default images
Foto: Beta/AP

On smatra da se tako omogućuje da strani borci preko te države odlaze u Siriju.

"Mislim da Turska ima druge prioritete i druge interese", rekao je Klaper pred Komitetom za oružane snage američkog Senata, navodeći da nije optimista da bi ta država mogla da preuzme aktivniju ulogu u borbi protiv IS.

Turska vlada je više zabrinuta oko kurdske opozicije i ekonomije u državi, kazao je Klaper i dodao je da je posledica takvog pristupa stvaranje povoljne klime za strane regrute koji odlaze da se pridruže ekstremistima u Siriji, preneo je AFP.

Zbog zakona i mogućnosti putovanja oko "60 odsto stranih boraca pronađe put do Sirije preko Turske", istakao je Klaper.

Direktor američke obaveštajne službe je rekao da neke druge vlade na Bliskom istoku nisu bile voljne da se pridruže koalicionim snagama predvođenim SAD u borbi protiv IS, zbog oklevanja Vašingtona da se direktno suprotstavi režimu sirijskog predsednika Bašara al-Asada.

Ali "brutalno divljaštvo" ekstremista IS, uključujući odsecanje glava taocima i spaljivanje zarobljenog jordanskog pilota živog, "imali su podstičući efekat na stav u regionu Bliskog istoka", kazao je Klaper.

Bilo je više rešenosti za saradnjom sa SAD u ratnim naporima, a neke države sada dele obaveštajne podatke sa Vašingtonom, dodao je Klaper.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: