UN oštro osuđuje postupke ID

Direktorka Organizacije UN-a Unesko Irina Bokova izjavila je da je "duboko šokirana" snimkom na kojoj pripadnici ID uništavaju vredne arheološke predmete.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

21:07

Default images

Ona je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN o zaštiti iračke kulturne baštine.

Bokova je upozorila da to uništavanje krši rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom se zahteva zaštita kulturnih objekata u ratnim zonama u Iraku i Siriji.

Portparol UN Stefan Dižarik izjavio je da je uništavanje istorijskih artefakata u Iraku "sramno i zločinačko" delo koje ljude lišava njihove prošlosti.

Organizacija Islamska država objavila je video snimak na kojem je prikazano kako njeni pripadnici gradu Mosulu na severu Iraka maljevima razbijaju drevne artefakte, uz objašnjenje da su to simboli idolopoklonstva koje treba uništiti.

Na petominutnom video snimku prikazana je grupa ljudi s bradama koji maljevima i bušilicama u muzeju u Mosulu uništavaju jedan broj velikih kipova. Video zatim prikazuje i muškarca u crnoj odeći kako na obližnjem arheološkom nalazištu uništava kip krilatog bika, asirskog zaštitnog božanstva, iz 7. veka pre nove ere.

Uništavanje je deo kampanje ekstremista Islamske države, koji su uništili brojne antičke spomenike, uključujući i drevna muslimanska svetilišta, kako bi uklonili ono što vide kao jeres.

Mosul, drugi po veličini irački grad, i pokrajina Niniva, u kojoj se nalazi, pali su u ruke ekstremista Islamske države u junu prošle godine.

Među najvažnijim lokalitetima na teritoriji pod kontrolom Islamske države su Niniva, Nimrud, odnosno Kalhu, Dur Šarukin i Asur - gradovi koji su u različitim istorijskim periodima bili prestonica moćne asirske imperije, koja je nastala oko 2.500 godine pre nove ere.

U opasnosti je i drevni grad Hatra, deo svetske baštine Uneska, za koji se veruje da je nastao u trećem veku pre naše ere, u vreme Seleukidskog carstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: