Nema novog suđenja za Kirhnerovu

Argentinski sudija odbacio je zahtev za pokretanje novog procesa protiv argentinske predsednice Kristine Kirhner.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

19:16

Default images
Foto: Beta/AP

Ona se sumnjiči da je pomagala iranskim zvaničnicima kako bi ih zaštitila od izlaska pred lice pravde zbog bombaškog napada na Jevrejski centar u Buenos Airesu, 1994. godine.

Tužilaštvo je, kako je javio Frans pres, pokušalo da ponovo pokrene slučaj protiv Kirhnerove povodom tužbe koju je prethodno uložio tužilac Alberto Nisman.

Nisman je, podseća AFP, preminuo prošlog meseca pod misterioznim okolnostima nakon što je optužio argentinski predsednicu da je zaštitila Irance osumnjičene da su naredili bombaški napad na Argentinsko-jevrejsku asocijaciju 1994. godine u Buenos Airesu.

Sudija Danijel Rafekas odbacio je zahtev za pokretanje novog suđenja koji je uložio tužilac Herardo Polikita, čiji je tim preuzeo slučaj od Nisman nakon njegove smrti.

"Odbacujem slučaj, jer nije počinjen zločin", obrazložio je Rafekas.

Nisman je pronađen mrtav 18. januara u svom kupatilu sa fatalnom ranom nanetom vatrenim oružjem u predelu glave, četiri dana nakon što je predstavio izveštaj u kojem optužuje Iran da je posredstvom libanskle militantne grupe Hezbolah naredio napad na Jevrejski centar.

U pomenutom izveštaju sudija Nisman optužio je Kirhnerovu da je pokušavala da zaštiti iranske zvaničnike od pojavljivanja pred sudom u zamenu za nadoknadu u nafti.

Kako navodi francuska agencija, posle smrti Nismana, koja se za sada vodi kao samoubistvo, pojavile su se sumnje o umešanosti vlade Kristine Kirhner u njegovu smrt.

S druge strane, argentinska predsednica tvrdi da su Nismana izmanipulisali bivši nezadovoljni agenti obaveštajne službe, koji su ga potom i ubili kako bi ukaljali ugled Kirhnerove.

U bombaškom napadu na Jevrejski centar, koji je još uvek nerazjašnjen, ubijeno je 85 ljudi, a povređeno oko 300.

Kako je ranije objavljeno, Donji dom argentinskog Kongresa usvojio je odluku o rasformiranju obaveštajnog sekretarijata i uspostavljanju nove federalne agencije koja će biti pod kontrolom Kongresa.

Predlog Kongresu je uputila predsednica Kirhner nakon smrti Nismana.

Ona je, kako prenose agencije, zatražila da se osnuje nova obaveštajna služba, koja bi bila transparentna.

Argentinski sudovi su optužili Iran da je sponzorisao napad na centar jevrejske zajednice u Buenos Ajresu, što je ta zemlja porekla. Godine 2007. argentinske vasti su osigurale poternicu Interpola za pet Iranaca i jednog Libanaca zbog bombaškog napada.

AFP navodi da su od 2006. argentinski sudovi tražili izručenje osam Iranaca, uključujući bivšeg predsednika Akbara Hašemija Rafsandžanija, bivšeg ministra odbrane Ahmada Vahidija i bivšeg iranskog atašea za kulturu u Buenos Airesu Mohsena Rabanija.

U januaru 2014. Argentina je optužila Izrael da skriva informacije o napadima nakon što je bivši izraelski ambasador u Argentini nagovestio da su vinovnike ubile izraelske bezbednosne snage, podseća francuska agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: