"Procurio Putinov plan za aneksiju"

Moskva je planirala aneksiju istočnih delova Ukrajine pre više od 12 meseci, objavio je ruski opozicioni list "Novaja gazeta".

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

11:43

Default images
Foto: Beta/AP

Kancelarija Vladimira Putina je, navodno, sastavila detaljnu mapu puta kako bi "proruski zaokret" omogućio pripajanje Krima i nekih istočnih pokrijana Rusiji, samo nekoliko nedelja pre svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča i početka ukrajinske krize, preneo je britanski "Independent".

Prema dokumentu do kog je, navodno, došla "Novaja gazeta", Rusija je identifikovala Janukoviča kao čoveka koji je politički bankrotirao i napravila je plan prema kojem bi puč na kraju doveo do ekspanzije Rusije.

Ove ekskluzivne informacije koje je izneo list, jedan od poslednjih nezavisnih medija u zemlji, koji je nedavno nominovan za Nobelovu nagradu za 2015. godinu zbog svog istraživačkog rada, ne mogu biti proverene iz nezavisnih izvora.

Navodno, dokument, koji je na engleski preveo "Kijev post", predat je Putinovoj kancelariji na razmatranje između 4. i 12. februara 2014. – istog meseca kada je ukrajinski parlament svrgnuo Janukoviča.

"Novaja gazeta" je u svom uvodniku objavila da događaji koji su usledili u Ukrajini puno liče na mapu puta "korak po korak", političku i propagandnu logistiku ruskog mešanja u ukrajinsku unutrašnju politiku, i za otuđenje Krima i ukrajinskih istočnih provincija.

Među detaljima plana je i pogrdna ocena Janukoviča, koga je Rusija kasnije predstavila kao žrtvu državnog udara i jedinog legitimnog lidera u Ukrajini.

Navodi se da su istočni prekogranični regioni Donbas i Dnjepar sa tačke gledišta Evropske unije, legitimni "evroregioni".

Koristeći taj instrument, Rusija bi trebalo da postigne dogovore o prekograničnoj saradnji i onda da uspostavi direktne međudržavne odnose sa ukrajinskim teritorijama gde postoji stabilno prorusko biračko telo, navodno piše u dokumentu.

Dokument, takođe, sugeriše da bi podrška Rusije tim teritorijama bila očigledan "teret za budžet u aktuelnoj situaciji", ali dodaje se, "da će nam u geopolitičkom smislu doneti neprocenjivu korist – naša zemlja će dobiti pristup novim demografskim izvorima i visokokvalifikovanom osoblji u oblasti industrije i transporta".

Jedan deo dokumenta izgleda da iznosi potrebu za destabilizacijom u istočnoj Ukrajini.

Da bi se inicirao proces proruskog zaokreta na Krimu i na teritorijama u istočnoj Ukrajini, potrebno je stvoriti događaje koji bi unapred celom procesu dali politički legitimitet i moralno opravdanje, navodi se u dokumentu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

35 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: