"Spremamo 100 instruktora za UKR"

Poljski vicepremijer i ministar odbrane Tomaš Šemonjak saopštio je da će odluka o slanju poljskih vojnih instruktora u Ukrajinu biti doneta sredinom marta.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

09:47

Default images
Foto: Beta/AP

On je dodao da Poljska vojska sprema oko 100 vojnika koji bi obučavali ukrajinske podoficire u centrima u Lavovu i Kijevu.

"Ukrajina je mudro postupila kada je zatražila od NATO da pomogne školovanje njenih podoficira. Mesecima pomažemo Ukrajini preko programa NATO za ukrajinske vojne škole. To je akcija u okviru NATO. Želimo da u dva centra, blizu Kijeva i blizu Lavova naši instruktori školuju ukrajinske podoficire", kazao je sinoć Šemonjak poljskoj privatnoj televziji TVN24.

I Poljskom radiju RMF FM Šemonjak je potvrdio tvit svog savetnika Boguslava Paceka da će i Poljska pozitivno odgovoriti na molbu Ukrajine da pošalje vojne instruktore, a Šemonjak je radiju kazao da detalji još nisu dogovoreni, ne zna se još ni kada bi počela ta misija, ali da bi Poljska poslala oko 100 vojnih instruktora.

Šemonjak je TVN24 ponovio da sada nije trenutak da Poljska naoružava Ukrajinu zato što bi to moglo da izazove eskalaciju sukoba, a demantovao je da bi i Poljska kao Litvanija mogla da obnovi obavezu služenja vojnog roka.

"Litvanija je u drugačijoj situaciji od Poljske zato što ima znatno manju armiju", kazao je poljski ministar odbrane.

"Nema analogije sa 1939. godinom. Ove godine će u našoj zemlji na manevrima biti 10.000 vojnika NATO, pregovaramo sa Amerikancima o bazama za njihovu vojnu opremu u Poljskoj, formirali smo snage brzog reagovanja, u korups NATO u Šćećinu uključeno je 19 država, nastaće minikomande NATO. A naš najvažniji saveznik SAD je višestruko jači od Rusije. U svakom pogledu", rekao je Šemonjak.

I poljski ministar odbrane, kao i ranije predsednik Poljske Bronjislav Komorovski, oštro je odbio glasove iz opozicije da je nakon Ukrajine na redu napad Rusije na Poljsku, što je u sredu ponovio nekadašnji zamenik ministra odbrane Romuald Šeremetjev.

"Te reči su veliko preterivanje. Čudim se da tako iskusan političar upada u histeriju. Takvi glasovi nisu od koristi. Treba razgovarati o pretnjama, ali takva licitacija ne pristaje ekspertima", rekaoje Šemonjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: