“Đakovica zabranjeni grad za Srbe“

Ministar Aleksandar Vulin ocenio je da je priča kosovskih zvaničnika o pokretanju tužbe za genocid predstavljaju novi način zastrašivanja i Srba.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

22:50

Default images

On smatra da navodi o podizanju poternice za ratne zločine protiv 17 Đakovčana dovode do sprečavanja Srba da se vrate na svoja ognjišta.

Srbija ne priznaje nikakav Sud u Đakovici koji podiže nekave optužnice, niti njegove odluke jer to nije ni jednim sporazumom predviđeno i kosi se sa Rezolucijom 1244 koja reguliše pravni okvir na Kosovu i Metohiji, rekao je Vulin u Prokuplju.

"Interpolove poternice protiv sedamnaestoro Srba iz Đakovice podignute na osnovu odluke đakovačkog Opštinskog suda najbolje govore o tome da je Đakovica zabranjeni grad za Srbe", kazao je Vulin i istakao da ništa nije slučajno, ni vreme podizanja optužnice ni to da su svi ti ljudi baš iz Djakovice.

"Decenijama unazad Srbi iz Đakovice ne mogu da obeleže ni jedan hrišćanski praznik u svojoj crkvi, ne mogu obići ruševine svojih kuća ne mogu da uzmu svoju uzurpiranu i otetu imovinu, kazao je Vulin i podvukao da je to samo jedan pokušaj u nizu sračunat u cilju zastrašivanja Srba i dovodjenja u neprijatnu situaciju vladu u Beogradu kako bi Vlada Kosova izbegla Briselski dijalog.

Vlada Srbije neće dozvoliti prekrajanje istorije niti da se žločinci proglase žrtvama, rekao je Vulin i dodao da su Ujedinjene nacije zatražile formiranje Tribunala za zločine počinjene na Kosovu i Metohiji.

"Vlada Srbije će insistirati na tome jer će se tada pokazati prava istina i o sukobima i o zločinima činjenim na području Kosova i Metohije, zaključio je Vulin.

Vulin je boravio u Prokuplju povodom obeležavanja 98 godine od početka Topličkog ustanka. Tim povodom, položio je venac na spomenik junacima Gvozdenog puka i Topličkog ustanka, jedinog oružanog narodnog otpora u porobljenoj Evropi tokom Prvog svetskog rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: