"Biljni tamjan" kao ruski rulet

Korišćenje "biljnog tamjana" je neka vrsta ruskog ruleta jer se ne zna do kakvih neželjenih efekata može da dođe, kaže za B92 Mira Kovačević.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.02.2015.

19:10

Default images

Termin "biljni tamjan" je komercijalni naziv za grupu supstanci koje se koriste i spadaju u sredstva zloupotrebe, a reč je o takozvanim sintetskim ili veštačkim kanabinoidima, supstancama koje imaju dejstvo slično kanabisu.

Nastale su krajem devedesetih godina, a od 2004. do 2006. godine su počele sve više da se koriste u Evropi i svetu.

Poslednjih nekoliko godina pojavljuju se i u Srbiji u slobodnoj prodaji, jer je reč o supstancama koje nisu na listi zabranjenih.

"Tamjan o kojem se ovih dana priča, je sasusena biljka koja lici na marihuanu, ali nije marihuana. Međutim, ona je poprskana sintetičkim kanabinoidima i ima psihoaktivno dejstvo zbog toga. Čak je to psihoaktivno dejstvo od deset do sto puta jače nego što je dejstvo od prirodne marihuane, koja ima taj čuveni tetrahidrokanabinol", objašnjava Mira Kovačević, direktorka Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti.

Korišćenje biljnog tamjana može dovesti do snažnog lupanja srca, povišenog krvnog pritiska, grčeva, epileptičnih napada, straha, paranoje, pa i halucinacija.

"Uvek kažem - to jeste neka vrsta ruskog ruleta, jer niko ne zna šta je slabost njegovog organizma i kako u susretu sa tom hemijom i unutrašnjom, našom hemijom mozga reaguje, kakav spoj može, do kakvih reakcija neželjenih može da dođe", dodala je Kovačevićeva.

Ministarstvo zdravlja je najavilo da će uskoro biljni tamjana ubaciti na spisak psihoaktivnih supstanci.

Podsetimo, nedavno je devojka iz Pančeva koja je pala u komu nakon korišćenja "biljnog tamjana" primljena na VMA. Na VMA je od početka godine primljeno 26 mladih zbog iste droge.

"Broj mladih koji zloupotrebljavaju nove psihoaktivne supstance je sve veći. Prošle godine smo imali 14 slučajeva, a već u prva dva meseca ove godine 26. To je alarmantan podatak", kaže za B92 doktorka Dragana Đorđević s Klinike za toksikologiju Vojnomedicinske akademije.

Ona dodaje da "biljni tamjan" najviše zloupotrebljavaju mladi starosti od 15 do 25 godina, ali ima i onih starijih. Roditeljima savetuje da obrate pažnju na ponašanje svoje dece i ukoliko primete odstupanja od uobičajenog ponašanja da se konsultuju sa stručnim licem jer, kako navodi, znake intoksikacije ovakvim supstancama je teško prepoznati.

Lambet Đorelijevski, šef Odeljenja za suzbijanje narkomanije beogradske policije, je rekao da policija vodi bitku na dva fronta dok se čeka odluka da se "biljni tamjan" stavi na spisak psihoaktivnih supstanci.

"Osim smanjenja droge na ulici policija radi i na preventivnim aktivnostima sa uzrastom od 10 do 17 godina starosti." . Zloupotreba biljnog tamjana ne jenjava (GOSTI LIVE)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

11 h

Podeli: