"Sa Blerom razgovor uz kafu"

Zorana Mihajlović izjavila da razgovor ministara s Tonijem Blerom u Beogradu nije bio tajni i da on nije bio angažovan kao savetnik uz nadoknadu.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 26.02.2015.

11:18

Default images
Foto: Beta, AP (arhiva)

"Ja sam potpuno sigurna da nije, zato što je ovo bio zaista razgovor uz kafu", rekla je potredsednica Vlade Zorana Mihajlović odgovarajući na pitanje novinara u Privrednoj komori Srbije.

Na tom sastanku, kako je objasnila, razgovarano je o tome kako sve vlade na ovom svetu imaju ozbiljan problem u prvoj godini i često ta godina bude izgubljena.

“Zato je na tom sastanku sa Blerom najviše bilo reči o tome da srpska vlada prvu godinu nije izgubila, već je donela reformske zakone, napravila aranžman sa Međunardnim monetarnim fondom i sada kreće u kapitalne investicije”, navela je Mihajlovićeva.

Prema njenim rečima, Bler nije jedini čovek sa kojim srpska vlada razmenjuje iskustva o reformskim procesima, s tim što je to nekada pod reflektorima, a nekada nije. Dodala je i da će vlada nastaviti da vodi razgovore o iskustvima drugih država u socijalnim reformama, reformama zdravstva i ekonomije.

Primetivši da je taj sastanak izazvao razne reakcije, pre svega opozicije, Mihajlovićeva je rekla da "trenutno ne postoji nikakva razlika između Bojana Pajtića i Vjerice Radete" i poručila da to zapravo pokazuje da je "SNS jedina stranka koja otvara vrata Srbije".

Kako navodi, normalno je to što je dolazak Blera u Srbiju izazvao veliku pažnju.

Na pitanje da prokomentariše to što je Bler nekad pozivao na bombardovanje Srbije zbog Kosova, Mihajlovićeva je odgovorila da su to činili i drugi političari, pa i bivši predsednik Francuske Žak Širak, ali da to nije smetalo da on 2001. bude "prvi gost u Srbiji".

"Ne mislim da je loše da razgovaramo sa svima i smatram da je pogrešno da Srbija stalno ima neprijatelje ili prijatelje. Mi smo kao zemlja otvoreni i ceo svet nas tako prihvata i mislim da je to prednost", naglasila je potpredsednica vlade.

Potpredsednica vlade je na novinarsko pitanje da li je tačno da je dolazak Blera finansirao fond Ujedinjenih Arapskih Emirata, odgovorila da ne zna, te da zato o tome ne može ni da govori.

"Znamo da ne znamo sve i trudimo se da razgovaramo sa svima kako bismo pronašli odgovarajuća rešenja i ubrzali reforme", rekla je Mihajlovićeva.

Podsetila je da je Srbija bila domaćin kineskog samita u decembru kojem su prisustvovali premijeri velikog broja zemalja, kao i da su u Srbiju u prethodnom periodu dolazili državnici "od Olanda do Putina". Podsećamo, Zorana Mihajlović je bila jedan od ministara koji nije želeo da odgovara na pitanja novinara B92 ispred Kluba poslanika nakon sastanka sa bivšim premijerom Velike Britanije Tonijem Blerom.

Sastanku sa bivšim britanskim premijerom prisustvovao je i ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac koji je ocenio da je sastanak protekao dobro i dodao da je taj "susret predstavljen tabloidno u našoj zemlji. Dovoljno je samo da kažem da smo imali taj sastanak".

Pored toga, ranije tokom dana, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin je na pitanje novinara da li je prisustvovao predavanju Blera rekao da na to nema šta da kaže.

"Pitate me za nešto što je bulevarska štampa pokušala da predstavi kao neko veliko čudo. Danas ću govoriti isključivo o mladima i zapošljavanju mladih", rekao je Vulin.

Bler je juče održao jednosatno predavanje pojedinim ministrima i njihovim saradnicima u Klubu poslanika u Beogradu.

Prema informacijama B92, Bler je prisutnima objašnjavao strategiju političkog delovanja i odnose s javnošću, kao i način na koji bi trebalo da komuniciraju sa medijima. Takođe, rekao im je da bi tokom mandata trebalo da se posvete manjem broju tema, da odaberu najviše tri ili četiri.

Predavanju koje je počelo u devet sati u Tolstojevoj 2 na Dedinju, kako su preneli mediji, prisustvovali su ministri Zorana Mihajlović, Nebojša Stefanović, Zlatibor Lončar, Aleksandar Vulin, Kori Udovički, Dušan Vujović i Željko Sertić, kao i gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Transparentnost Srbije je početkom februara ukazala na to da javnosti treba da budu predočena pravila po kojima Vlada Srbije angažuje i plaća savetnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

306 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: