Keri: I Srbija na "liniji vatre"

SAD smatraju da se čitav niz evropskih zemalja, a među njima i Srbija, nalaze na "liniji vatre" u odnosima Vašingtona i Moskve, kaže Džon Keri.

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2015.

09:16

Default images
Foto: Beta/AP

"Kada je reč o Srbiji, Kosovu, Crnoj Gori, Makedoniji i drugima - Gruziji, Moldaviji, Pridnjestrovlju - oni su na liniji vatre", izjavio je je Keri odgovarajući na pitanja senatora o rastućem uticaju Rusije u Evropi, prenosi agencija RIA Novosti.

Džon Keri juče je izjavio u Senatu da ga je Rusija više puta lagala o svojim aktivnostima u Ukrajini, gde još traju sukobi vojske i proruskih snaga.

On se tokom saslušanja u spoljnopolitičkom odboru američkog Senata saglasio s Marfijevim stavom da Rusija vodi uspešan propagandni rat u kontekstu ukrajinske krize.

Postoji zabrinutost da debata o eventualnom slanju oružja u Ukrajinu baca senku na "daleko veći projekat koji se odvija pred nama", a to je širenje uticaja Rusije, upozorio je ovaj američki senator.

"Ono što vidimo u Ukrajini jeste vrh ledenog brega kada je reč o uticaju Rusije u tom regionu", naveo je Marfi i dodao da treba potražiti pravne instrumente za suzbijanje tog uticaja u zoni koja, po njegovim rečima, obuhvata Moldaviju, Gruziju, Srbiju, Crnu Goru, Letoniju, Baltik.

On smatra da je tu na delu "asimetričan oblik ratovanja". - "Oni kupuju medije, plaćaju državne službenike ili zastrašuju one koje ne mogu da potplate", rekao je Marfi.

Takvo ponašanje Rusije nije, po njegovim rečima, naišlo na adekvatan odgovor Zapada.

"Neophodni su resursi za vođenje takve strategije", objasnio je on.

Podsetivši da je jesenas boravio na Balkanu, Marfi je istakao da je tom prilikom primetio veliki ruski uticaj u Srbiji.

"Rusija maršira u Srbiji sa većim uticajem nego ikada pre", dok američka ambasada u Beogradu pokušava da prikupi sredstva za programe razmene, rekao je on.

Američki državni sekretar je u raspravi istakao da Bela kuća nastoji da ubedi ljude da SAD ne želi sa Rusijom igru pobednika i gubitnika.

"Verujemo da Ukrajina može da postane kapija između Istoka i Zapad", rekao je Keri i dodao da Ukrajina može da ima ekonomski sporazum sa EU, ali i sa Carinskom unijom.

"Svi treba da budemo spremni da se angažujemo da pomognemo ekonomski Ukrajini da se reformiše i ostvari svoje snove i vizije", dodao je Keri.

Senatori su Keriju više puta postavili pitanje o direktnoj vojnoj pomoći Kijevu, a on je rekao da se to pitanje aktivno razmatra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

114 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: