BG: Ko napiše mora da briše grafite

Kazne za pisanje grafita će biti od 5.000 do 20.000 dinara, a onaj ko ih crta mogao da bi da bude kažnjen radom u javnom interesu, odnosno da te grafite očisti.

Izvor: B92

Sreda, 25.02.2015.

13:41

Default images
ilustracija: Tanjug

Skupština grada Beograda, na današnjoj sednici izmenila je Odluku o komunalnom redu povećanjem predviđenih kazni za narušavanje izgleda spoljnih delova zgrada i uvođenjem kazne rada u javnom interesu u trajanju od 40 do 160 sati.

Kako je predviđeno, ukoliko fasadu ošteti maloletna osoba do 14 godina, kaznu će morati da plati njegov roditelj, usvojitelj, statratelj ili hranitelj.

Gradski menadžer Goran Vesić rekao je novinarima da su do sada kazne bile 5.000 dinara i da je bilo mnogo nelogičnosti jer su te kazne morale da plaćaju skupštine stanara oštećenih objekata.

"Suludo je da naplaćujete kaznu vlasnicima stanova neke zgrade zato što je neki vandal napisao grafit na njihovoj zgradi, s čim oni nemaju nikakve veze", rekao je Vesić.

On je objasnio da je kazna rada u javnom interesu predviđena Zakonom o prekršajima, a na osnovu nje će počinioci, ukoliko to odredi Prekršajni sud, morati da obrišu grafite.

Prema njegovim rečima, slične odluke već postoje u Njujorku, Londonu i Berlinu.

Gradska uprava, kako je dodao, pokreće edukativnu kampanju u kojoj će učestvovati javne ličnosti koje će pozivati građane da ne pišu grafite, a zgrade će biti premazivane "antigrafit" bojom koja omogućava njihovo lako brisanje.

U saradnju sa opštinama, dodao je Vesić, biće određene lokacije na kojima će moći da se pišu grafiti "a koji će biti umetnost, a ne vandalizam".

"Nisu svi grafiti ruglo, ali nažalost, većina onih koji su u Beogradu to jesu", rekao je Vesić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: