Škole u BG se ne odazivaju štrajku

Skraćenjem časova na 30 minuta u Srbiji je u štrajku oko 450 škola Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i oko 210 škola Sindikata radnika u prosveti.

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2015.

19:27

Default images
foto: Beta

Kako je saopšteno, Sindikat radnika u prosveti Srbije zatražio je da se pojača štrajk nastavnika, posebno u beogradskim školama u kojima je, kako je procenjeno, slab odziv.

U beogradskom Domu sindikata danas je održan skup kojem je prisustvovalo više od 100 predstavnika beogradskih škola, članica Foruma beogradskih gimnazija, Foruma srednjih stručnih škola Beograda i Sindikata obrazovanja Beograda.

Zaključeno je da je procenat beogradskih škola u štrajku isuviše nizak, jer je od 170 škola SRPS-a, u štrajku svega 71. Od ostalih škola, u štrajku je još oko 35 škola USPRS-a. To ukupno čini 106 škola, što je 40 odsto od ukupnog broja.

Što se tiče nespremnosti ministra prosvete Srđana Verbića da omogući svim sindikatima da potpišu kolektivni ugovor, a ne samo onima koji su potpisali Sporazum, konstatovano je da ministar Verbić ne radi u skladu sa zakonom.

Odlučeno je da Sindikat radnika u prosveti uputi pismo Vladi Srbije sa zahtevom da ovlasti nekog drugog predstavnika Vlade za potpisivanje PKU kako bi se i drugim sindikatima omogućilo to pravo.

"Potpisivanje PKU ne može biti uslovljeno potpisivanjem Sporazuma o prekidu štrajka, jer to predstavlja kršenje prava radnika u štrajku", navedeno je u saopštenju.
Četiri prosvetna sindikata su počela štrajk 17. novembra prošle godine, a u međuvremenu dva sindikata potpisala su posebni kolektivni ugovor i prekinula štrajk.

Unija sindikata prosvetnih radnika i Sindikat radnika u prosveti i dalje traže ispunjenje zahteva za poboljšanje materijalnog položaja prosvetnih radnika, dok vlada tvrdi da za to nema sredstava.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: