Botovi zavaravaju javno mnjenje

Botovanje, kao fenomen na društvenim mrežama u kojem anonimni zastupnici određene politike zavaravaju javno mnjenje, je zloupotreba i nedemokratska tekovina.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.02.2015.

13:58

Default images
Foto: Freeimages.com

Ovo je rečeno danas na debati o zloupotrebi interneta.

Botovi su armija koja svojim komentarima na društvenim mrežama zavaravaju javno mnjenje, jer im je naređeno da svojim komentarima stvore utisak da je ceo svet opredeljen i da podržava njegovo mišljenje, koje ustvari nije lično, nego ciljano, rečeno je na skupu u organizaciji beogradskog Medija centra i Centra za nove medije Liber iz Novog Sada.

Taj fenomen koriste sve stranke i raspostranjen je u cilju promovisanja političkih ideja, stranačkih ličnosti i stranke uveliko koriste taj vid propagande, dobro je oranizovan i važan je instrument u kampanjama, treba da promoviše, uništi ili ismeje određenu ideju, ličnost, sa utiskom da je u pitanju mišljenje običnog građanina, rečeno je na skupu.

"U pitanju je sistematska manipulacija i obmanjivanje javnosti i strankama ne treba da dajemo pare za to. Na delu je amoralna pojava, koja je toliko intenzivna da treba što pre da je se otarasimo", rekla je sociolog Vesna Pešić.

Ona je ukazala da u politici uvek ima doza populizma, ali da se politika ne može zasnivati samo na lažima.

Predstavnik sajta Njuz.org Viktor Marković ukazao je da su botovi plaćeni i dobro organizovani ili im je nešto obećano za to što pišu na društvenim mrežama.

"Međutim, oni ne veruju u to što pišu", uveren je Marković.

Veb konsultant Sibin Grašić istakao je da botovanja, osim u politici, ima i u drugim sferama, kao na primer kod alternativnih metoda lečenja, protivljenja vakcinaciji, prodaji određenih proizvoda.

"Botovi se trude da što veći broj ljudi uvuku u svoju priču", rekao je on i naveo da su oni ponekad na društvenim mrežama veoma agresivni.

Međutim, Slobodan Georgije iz Balkanske istraživačke mreže smatra da je uprkos tome što je agresivan, značaj botovanja precenjen iako pojedine stranke imaju, kako je rekao, čitave "bot divizije" .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

151 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: