"Dačić bi mogao češće da dolazi"

Premijer Aleksandar Vučić rekao je na sednici Vlade Srbije da bi ministar spoljnih poslova Ivica Dačić mogao "češće da dolazi, bez obzira na putovanja".

Izvor: B92

Utorak, 24.02.2015.

11:53

Default images
Foto: Beta, AP

Premijer je na 100. sednici svog kabineta, koja je većim delom bila otvorena za javnost i prenošena uživo na televiziji, između ostalog govorio o tome koliko ministri često dolaze na sednice.

Kako je rekao, najveći procenat dolazaka imaju "Vučić i Lončar", a zatim slede ministar energetike Aleksandar Antić, ministar policije Nebojša Stefanović i ministarka poljoprivrede Snežana Bogosavljević Bošković, dok se na dnu liste nalaze ministar pravde Nikola Selaković, ministar kulture Ivan Tasovac, ministar finansija Dušan Vujović i na kraju šef diplomatije Ivica Dačić.

Inače, na početku sednice, Vučić je upitao generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića zašto nema nikog iz ministarstva spoljnih poslova.

Šef srpske diplomatije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić trenutno je u Njujorku, gde učestvuje u aktivnostima Ujedinjenih nacija, sa ministrima spoljnih poslova najznačajnijih zemalja, uključujući i šefa diplomatije Kine Vang Jia, koji je ovog meseca predsedavajući Saveta bezbednosti UN.

Premijer je najveći deo sednice posvetio ekonomskoj situaciji, aranžmanu sa MMF-om i kursu dinara, o čemu više možete pročitati na našim stranicama Biza.

Otvaranje poglavlja u junu ili septembru

Vučić smatra da je poruka šefa parlamentarne grupe za Srbiju Eduarda Kukana, kao i izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Mekalistera bila jasna, a to je da je Srbija na dobrom putu i da je vreme za otvaranje poglavlja.

"Očekujem ove godine, nadam se čak i u prvom delu, da li u junu ili možda i septembru, svejedno da budu otvorena prva poglavlja u našim pregovorima sa EU", kazao je Vučić.

Uz napomenu da kad je reč o Kosovu i Metohiji postoji još nekoliko stvari koje treba obaviti, među kojima je i odluka o učešću ili neučešću Srba u pokrajinskim institucijama, Vučić je naglasio da će upravo od našeg odnosa prema tome zavisiti u velikoj meri i otvaranje poglavlja.

Kampanja protiv Vojske

Premijer je rekao je da se protiv Vojske Srbije vodi kampanja kada je u pitanju standard njenih pripadnika, navodeći da su plate u tom sektoru kao plate ministara.

Podsetivši na navode poput onih da naša vojska nema šta da jede, da pojedinci uzimaju hleb iz kasarne, premijer je naveo da su primanja u januaru sa prevozom i ostalim dodacima iznosila 102.000 dinara, te da je tolika i ministarska plata.

"To samo da imate u vidu kakva se kampanja i zašto vodi protiv naše vojske. To je naša ministarska plata, koja je među najvećima u Srbiji, a 81.000 dinara je bila osnovna plata za nekoga sa činom majora", rekao je Vučić.

Vlada Srbije je danas na sednici, otvorenoj za javnost, odobrila kreditiranje stanova profesionalnim vojnim licima u 2015. godini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

143 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: