"U Vojvodini se zahuktava"

Sukob Gorana Ješića i Bojana Pajtića nije novost, vladajuća koalicija u Vojvodini ne funkcioniše dobro, ali ne treba očekivati izbore ove godine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.02.2015.

20:36

Default images

To su stavovi koje su u vestima B92 izrekli Dinko Gruhonjić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine, i Nikola Tomić iz beogradskog lista “Blic“.

Predlog potpredsednika DS Gorana Ješića da Bojan Pajtić podnese ostavku u Vladi APV i vrati se u poslaničke klupe izazvao je različite reakcije u javnosti.

“Nije prvi put da je Ješić izašao sa takvom tezom. Bilo je toga i ranije, ali je pitanje za DS koliko je to pametno jer je uspela da se posle šest meseci krize zakrpi. Njihovim biračima ne prija ta vrsta pluralizma mišljenja koja podseća na ono što misle da je prošlo“, navodi Gruhonjić.

Tomić smatra da je Goran Ješić usamljen u stavu da Bojan Pajtić treba da podnese ostavku.

“Njegovi istomišljenici postoje u Vojvodini, u Pokrajinskom odboru, a to je manjina. Ješić i Pajtić nisu u idealnim odnosima, Ješić je bio Đilasov kandidat za potpredsednika DS, gde je prošao, nevoljno sa Pajtićeve strane. To je razmimoilaženje koje traje, provokacija je legitimna, ali je pitanje koliko je pametno“, naveo je Tomić.

Gruhonjić očekuje burno političko proleće u Vojvodini.

“Koalicija ne funkcioniše već duže vreme, a sa sigurnošću možemo očekivati zahuhtavanje razmimiolaženja na relaciji LSV-SVM. Reč je o partijama sa sličnim kapacitetima, obraćaju se istom biračkom telu, a ova godina se može nazvati predizbornom ili čak izbornom. Neće doći do smirivanja strasti, nisam siguran da DS može da ih smiri jer je na udaru SNS i još nekih opozicionih stranaka u Skupštini Vojvodine“, smatra Gruhonjić.

Lider LSV Nenad Čanak je zatražio sastanak koalicije, Pajtić je prihvatio, dok se čeka odgovor Ištvana Pastora iz SVM.

“Ovo je potvrda onoga što govore brojevi, koalicija ima većinu od nekoliko poslanika, a nije jasno koji je Čankov povod za ofanzivu. Vojvodina je u predizbornoj godini, teško je očekivati vanredne izbore kad SNS nije uspela to da postigne ranije“, smatra Tomić.

Prema Gruhonjićevim rečima, moguć je opstanak aktuelne vlade Vojvodine.

“Protekla koalicija, koja je bila na vlasti od 2008. do 2012. godine je kraj mandata dočekala sa većinom od 62 poslanika od ukupno 120 u Skupštini Vojvodine. Čak i ako sada SVM izađe, što nisam siguran da će se dogoditi, mislim da postoji matematika kojom vlada može da opstane sa DS, LSV i poslanicima koji su napustili SDS. To će biti vrlo tesna većina, a moramo da imamo u vidu da se svako malo događaju hapšenja političkih funkcionera. Fudbalskim rečnikom, biće uzbudljivo do poslednjeg minuta“, zaključio je Gruhonjić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

69 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: